KRYEFAQJA » LAJME » Zgjedhjet, OSBE-ODHIR i vlerëson si të mjaftueshme për stabilitetin e nevojshëm

Zgjedhjet, OSBE-ODHIR i vlerëson si të mjaftueshme për stabilitetin e nevojshëm

Zgjedhjet në Shqipëri ishin të mira mjaftueshëm për të pasur stabilitetin e nevojshëm në këtë vend për të kryer detyrën. Përcaktimi i vëzhguesve ndërkombëtarë një ditë pas mbajtjes së zgjedhjeve dhe në vazhdim të procesit të numërimit, nuk ndryshonte në cilësi nga gjetjet e procesit të mëparshëm në vend, pavarësisht se vetë vëzhguesit shprehën sa rezerva për mosadresimin e rekomandimeve të kaluara, aq dhe besim për të arritur çeljen e negociatave me mbështetjen europiane.
Koordinatori i misionit të OSBE-se, Robert Batelli tha se “Ka ardhur koha që Shqipëria të bëjë një lëvizje serioze dhe domethënëse drejt normalitetit. Anëtarët e parlamentit, media, qeveria, duhet të jetë plotësisht në përputhje me mandatin e vet. Prandaj u zhgënjeva pak, pasi prisja që këto zgjedhje të ishin më të mira, por janë njësoj si zgjedhjet e mëparshme. Të mira mjaftueshëm për të pasur stabilitetin e mjaftueshëm në këtë vend për të kryer detyrën.
Nga ana e tij eurodeputeti Eduard Kukan tha se “Jemi mjaft të inkurajuar dhe nga rezultatet pozitive dhe ndërmjetësimet politike që çuan në pjesëmarrjen e PD. Dëshirojmë që rezultati të njhet nga të gjitha partitë politike gjë që është kyç për proceset demokratike. Parlamenti Europian mbështet plotësisht kërkesat për anëtarësimin e Shqipërisë në BE. Është thelbësore të vazhdohen reformat. Shpresojmë që besimi në procesin politik të rivendosen përmes pjesëmarrjes konstruktive të të gjitha partive politike në parlament. Populli shqiptar ka shumë miq në Parlamentin Europian të cilët kujdesen për të ardhmen e tyre” tha zoti Kukan.
Procesi i cilësuar deri tani në respekt të të drejtave themelore nga 304 vëzhgues ndërkombëtarë, ka vlerësuar pa ekuivok pasqyrimin e baraspeshuar nga ana operatorit publik RTSH. “Televizioni publik përmbushi detrimin e tij ligjor për respektimin e kohës së transmetimit të parashikuar për partitë politike” tha Koordinatori i misionit te OSBE-se, Robert Batelli.
Diza zhvilime gjatë fushatës zgjedhore ishin në qendër të pyetjeve të gazetyarëve. Eurodeputeti Eduard Kukan është pyetur për përfshirjen e presidentit të zgjedhur Meta në fushatën zgjedhore.
“Më detyroni të jem diplomatik në përgjigjet e mia për shkak se nuk ka një përgjigje, po apo jo ndaj kësaj pyetje. Kolegët tanë kanë informacion më të saktë përsa i përket akuzave të blerjes së votave apo çfarëdo lloj akuze tjetër. E vërteta është që Meta ishte apo është zgjedhur President në parlament nga shumica kushtetuese. Dhe unë do ju përgjigjem që në vende të tjera Presidenti nuk është anëtar partie për shkak se ai duhet të kryejë përgjegjësitë dhe detyrat e tij objektive dhe të paanshme karshi gjithë popullsisë së vendit. Prandaj përgjigjen mund ta gjeni, uluni dhe mendojeni deklaratën që ju thashë dhe gjejeni përgjigjen aty” tha zoti Kukan.
Raporti përfundimtar i OSBE ODIHR për zgjedhjet do të dalë në 8 korrik.

Sicred