KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Vendet europiane dhe Kanadaja angazhohen të mbledhin 226 miliardë dollarë deri në 2024
Vendet europiane dhe Kanadaja angazhohen të mbledhin 226 miliardë dollarë deri në 2024

Vendet europiane dhe Kanadaja angazhohen të mbledhin 226 miliardë dollarë deri në 2024

NATO do të vazhdojë të përpiqet për paqen, sigurinë dhe stabilitetin në të gjithë zonën euroatlantike. Kjo u bë e ditur në një deklaratë të krerëve të shteteve dhe qeverive të 29 vendeve anëtare të Aleancës së Atlantikut të Veriut, janë mbledhur në Bruksel. Sipas deklaratës mbledhja zhvillohet “në një kohë kur sfidohen siguria e kombeve tona dhe rendi ndërkombëtar me rregull”. “Ne jemi të vendosur të mbrojmë dhe mbrojmë sigurinë tonë të pandashme, lirinë tonë dhe vlerat tona të përbashkëta, duke përfshirë lirinë individuale, të drejtat e njeriut, demokracinë dhe sundimin e ligjit” thekson deklarata. Sipas saj “NATO mbetet baza për një mbrojtje të fortë kolektive dhe forumin transatlantik thelbësor për konsultimet e sigurisë dhe vendimet midis aleatëve. Aleanca do të vazhdojë të ndjekë një qasje 360-shkallë të sigurisë dhe të përmbushë në mënyrë efektive të gjitha tre detyrat kryesore të përcaktuara në Konceptin Strategjik: mbrojtja kolektive, menaxhimi i krizave dhe siguria bashkëpunuese”.
Duke nënvizuar se “NATO është një Aleancë mbrojtëse” dhe se “Përgjegjësia më e madhe e NATO-s është të mbrojë dhe të mbrojë territorin dhe popullatën tonë kundër sulmit”, deklarata nënvizon se “Çdo sulm kundër një aleati do të konsiderohet si një sulm kundër nesh të gjithë”.
Dokumenti kujton se se “Ndarja e drejtë e barrës mbështet kohezionin, solidaritetin, kredibilitetin dhe aftësinë e Aleancës për të përmbushur angazhimet tona ….”. Sipas tij “Të gjithë aleatët kanë filluar të rritin sasinë që shpenzojnë për mbrojtjen në terma realë dhe rreth dy të tretat e aleatëve kanë plane kombëtare për të shpenzuar 2% të Produktit të Brendshëm Bruto në mbrojtje deri më 2024”.
Deklarata kujton se “Më shumë se gjysma e aleatëve shpenzojnë më shumë se 20% e shpenzimeve të tyre të mbrojtjes në pajisjet kryesore, duke përfshirë hulumtimet dhe zhvillimin e tyre, dhe sipas planeve të tyre kombëtare, 24 aleatë do të përmbushin udhëzimet e 20 % deri në vitin 2024. Sipas mbledhjes së NATO-s në Bruksel vendet europiane dhe Kanadaja angazhohen të mbledhin 226 miliardë dollarë deri ne 2024.

Sicred