KRYEFAQJA » LAJME » Urdhri i Mjekut: Çdo tre ditë, një mjek kërkon largimin nga Shqipëria

Urdhri i Mjekut: Çdo tre ditë, një mjek kërkon largimin nga Shqipëria

Mjekët nuk ndalen së ikuri nga Shqipëria. Edhe këtë vit trendi i largimeve vashdon me ritmet e një viti më parë. Pranë Urdhrit të Mjekut deri më tani 125 mjekë kanë terhequr dokumentin që u nevojitet për tu rregjistrur në urdhrat profesionalë jashtë vendit çka e thenë ndryshë çdo tre ditë ditë një mjek vendos të largohet. “Fatkeqësisht edhe këtë vit fenomeni i largimit të mjekëve po vashdon me të njëtin ritëm si një vit më parë. Ede këtë vit janë marrë dei më tani 125 çertifikata të sjelljes së mirë, një dokument që kërkohet kudo për mjekët që shkojnë jashtë për të punuar. Vitin e kaluar ne e mbyllëm më 145 ndërsa sivjet jami tek 125 kërkesa, pra pak a shumë po vashdohet me të njëjtin ritëm” tha Presidenti i Urdhrit të Mjekut Prof.Dr. Fatmir Brahimaj. Shkaqet sipas Presidentit të Urdhërit të Mjekut mbeten kushte më të mira pune dhe vlerësimi si dhe siguri më të lartë mbrojtje nga legjislacionet e vendeve perendimore. “ Ata shkojnë për një jetë më të mirë, për një vlerësim më të mirë moral dhe material, për mundësira më të mira të rritjes në karierë. Në vendet ku shkojnë pretendojnë, dhe realisht gjejnë, një teknologji më të avancuar dhe kanë më shumë mundësi të bëjnë një mjekësi bashkëkohore.Ndihen më të sigurtë në lidhje me mbrojtjen nga legjislacioni. Kini parasysh krizën e besimit që vuajnë bluzat e bardha në vendin tonë apo edhe nevoja që ekziston për ndryshime ligjore.” Por cilat janë kategoritë e mjekëve që po largohen ? “Aktualisht po ikin më shumë mjekë të përgjithshëm , më shumë mjekë të rinj. Por edhe ata relativisht pak specialist që ikin janë më të dhimbshëm sepse ata lënë një boshllëk që është më vështirë të plotësohet , sepse dihet që ne kemi nevoja për specialistë në të gjitha fushat”. Gjermania mbetet vendi më i preferuara pasi edhe aksesi në shërbimin shëndetësor gjerman është më i lehtë, për shkak se ky vend i njeh të gjitha diplomat dhe kualifikimet që kanë bërë mjekët në çfarëdo vendi.

Sicred