KRYEFAQJA » LAJME » Transformimi digjital i shoqërisë, vendimtar për rajonin
Transformimi digjital i shoqërisë, vendimtar për rajonin

Transformimi digjital i shoqërisë, vendimtar për rajonin

Takimi i parë digjital i Ballkanit Perëndimor, ka mbledhur së bashku, sot në Shkup, Kryeministrat dhe Ministrat përgjegjës për axhendën dixhitale nga Ballkani Perëndimor (BP), pjesëmarrësit e Procesit të Berlinit të BE, Komisioni Evropian (KE), Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) dhe bizneset, akademitë dhe të rinjtë.
Samiti Dixhital, si një nga komponentët e Integrimit Digital të Planit Shumëvjeçar të Veprimit për Ballkanin është parashikuar si një ngjarje synon të bëj rekomandime për bashkëpunimin e ardhshëm midis ekonomive të rajonit, duke u fokusuar në temat thelbësore të ndërtimit të një të ardhme dixhitale: besimi, siguria, e-qeveria, industria, shoqëria dhe ekonomia.
Samiti u hap me panelin e Kryeministrave të rajonit për integrimin e Ballkanit në tregun digjital paneuropian, pasuar nga prezantimi dhe pasqyrimi politik ministror i studimit rajonal mbi ndikimin e digjitalizimit në mirëqenin e BP.
Në hapjen e samitit, kryeministri mikpritës Zoran Zaev shprehu kënaqësi e madhe që të organizojë samitin e parë rajonal rajonal për Ballkanin Perëndimor, i cili do të nisë epokën e integrimit digjital të rajonit.
“Revolucioni Dixhital do të heqë kufijtë gjeografikë. Kjo prirje globale ekonomike ofron mundësi të mëdha që duhet të përdorim. Ajo prek të gjithë qytetarët tanë, të rinj dhe të vjetër, duke e bërë ekonominë tonë dhe rajonin globalisht konkurrues. Teknologjitë e reja do të krijojnë vende pune, prosperitet dhe rritje ekonomike, me aftësi të reja, ide kreative dhe të freskëta. Nëse duam të krijojmë të ardhme për ne dhe për fëmijët tanë, nuk mund të humbasim integrimin digjital. Ajo mund të arrihet më së miri nëpërmjet bashkëpunimit rajonal, një mjet i pazëvendësueshëm për progres të përbashkët ” u shpreh zoti Zaev.
Komisioneri Evropian për Ekonominë dhe Shoqërinë Digjitale Marija Ivanova Gabriel falënderoi Kryeministrin Zaev për pritjen e këtij Samiti të parë Digital në rajon. “Dixhitalizimi, pa dyshim, është një nxitës i madh i ndryshimit dhe përparimit. Unë jam angazhuar personalisht për të pasur qytetarët në qendër të veprimit tonë dhe për të përfituar nga revolucioni dixhital. Është një mundësi që nuk duhet humbur. Ne jemi të bindur se duhet të ecim së bashku në këtë rrugë – BE dhe Ballkani Perëndimor, pasi digjitalizimi nuk bën përjashtime. Është një element integral i Ballkanit Perëndimor që të përfitojë nga kjo aftësi dhe mundësi e shtuar, e parashikuar nga strategjia e re e zgjerimit të BE-së dhe Plani Shumëvjeçar i Veprimit për një Zonën Ekonomike Rajonale. Unë dhe ekipi im po punojmë shumë për të dhënë integrimin digjital të rajonit ” tha Marija Ivanova Gabriel.
Sekretari i Përgjithshëm Goran Svilanoviç, i cili mbajti fjalimin kryesor dhe moderoi panelin e Kryeministrave, shprehu kënaqësinë për të ardhmen e Samiteve Dixhitale në rajon. “Digitalizimi dhe teknologjitë e reja lëvizin shumë shpejt, duke ndryshuar të gjitha shoqëritë dhe mënyrat se si mendojmë dhe punojmë. Ky Samit Dixhital pa dyshim tregon gatishmërinë e rajonit për të marrë këtë sfidë, duke u mundësuar ekonomive të tyre jo vetëm të konkurrojnë në skenën globale por edhe duke ofruar mundësi të shumta për qytetarët e tyre. KBR mbetet i angazhuar për ta parë këtë proces, duke mbështetur rajonin në integrimin digjital ” tha zoti Zvilanoviç.
Afër 800 pjesëmarrës dhe 50 folës pritet të marrin pjesë në panelet e ndryshme gjatë dy ditëve të ardhshme, duke mbuluar katër platforma kryesore tematike: Aftësitë digjitale – një kapacitet bashkëpunues, i koordinuar dhe i targetuarpër aftësitë dixhitale; Besimi dhe siguria – partneritetet rajonale dhe ndërkombëtare për një hapësirë ​​të hapur të hapur dhe të hapur; Rrjetet dhe shërbimet mjedisore digjitale, lidhshmëria dhe qasja – kushtet e duhura kornizë për lidhjen digjitale në Ballkanin Perëndimor; dhe Ekonomia digjitale dhe shoqëria – drejt një Ballkani Perëndimor të digjitalizuar: Përmirësimi i performancës digjitale dhe konkurrencës digjitale të rajonit.
Një pjesë integrale dhe e rëndësishme e Samitit është Digital EXPO, e cila do të mbledhë deri në 50 kompani në industrinë digjitale nga rajoni dhe më gjerë, duke shfaqur produktet dhe shërbimet e tyre inovative për publikun dhe duke krijuar lidhje me partnerë potencialë nga qeveria dhe sektorët e biznesit.
Njëkohësisht me ngjarjen kryesore, është një kamp start-up, ku ideatorët/themeluesit, sipërmarrësit, investitorët dhe ekspertët nga Ballkani Perëndimor do të kenë një mundësi për të shkëmbyer ide, përvoja.
Dy panele të rëndësishme: “Bisedimet Dixhitale”, ofrojnë një platformë për individët me perspektiva të reja dhe ide të menaxhimit për të diskutuar kontributet e fundit në kuptimin e ekonomisë digjitale dhe ndikimin e saj në shoqëritë moderne; dhe ‘Media në Epokën Dixhitale’ do të mbyllin samitin në të dyja ditët, në vijim. Mbi të gjitha, Samiti do t’i kushtojë vëmendjen e duhur betejes ndaj lajmeve të rreme në konferencën që sjell gazetarë të profilit të lartë dhe përfaqësues nga mediat rajonale dhe globale si dhe përfaqësues të qeverisë për të folur për këtë fenomen të rrezikshëm.

Sicred