KRYEFAQJA » LAJME » Svilanovic: samiti Triestes, një shans për rajonin
Kreu i KBR Svilanoviç: Të unifikojmë strategjinë për të forcuar sigurinë kibernetike

Svilanovic: samiti Triestes, një shans për rajonin

Carl Bildt, ish kryeministri i Suedisë dhe bashkëkryetar i Këshillit Evropian për Marrëdhëniet me Jashtë (ECFR), François Heisbourg, Kryetar i Institutit Ndërkombëtar për Studime Strategjike dhe Kryetar i Këshillit themeltar të Qendrës së Gjenevës për Politikat e Sigurisë, dhe Robert Cooper, Këshilltar Special në Komisionin Evropian, takuan sot në Sarajevë me Goran Svilanoviç, Sekretarin e Përgjithshëm të Këshillit Bashkëpunimit Rajonal. Zyrtarët folën për integrimin evropian dhe stabilitetin e Ballkanit Perëndimor, veçanërisht në kontekstin e bashkëpunimit rajonal dhe samitin e ardhshëm të Triestes.
“Zgjerimi i mëtejshëm i BE-së është një domosdoshmëri dhe e vetmja rrugë përpara për Ballkanin Perëndimor është përshpejtimi i integrimit evropian. Anëtarësimi do të marrë kohë, pasi nuk është një rrugë e lehtë, megjithatë, reforma të thella ekonomike janë të nevojshme për t’i bërë këto vende të pranueshme për anëtarësim dhe bashkëpunimi rajonal është një mjet i fuqishëm për t’i dhënë rajonit një shtysë jetike “, tha Bildt. “Unë pres që krerët e Ballkanit të bien dakord për disa hapa konkretë në Trieste javën e ardhshme, në mënyrë që të sigurohet stabiliteti në rajon, të nxiten reformat në vendet e tyre, duke i sjellë ato më afër BE-së” shtoi ai.
Svilanoviç shprehu optimizëm lidhur me Samitin e ardhshëm të Ballkanit Perëndimor në Trieste, duke shpresuar që plani i veprimit i përgatitur nga KBR me qeveritë e rajonit të rregullohet, duke filluar kapitullin e ri në rrugën e rajonit drejt prosperitetit ekonomik dhe social dhe pranimit në BE. “Plani i Veprimit parasheh projekte që çojnë drejt përparimit të avancuar dhe të përshpejtuar të rajonit në tregti, ndëlidhje, konkurrencë, agjendë dixhitale etj. Ky është një katalizator për procesin e integrimit në BE, por jo një zëvendësim për kuadrin ekzistues dhe ne duam të shohim ekonomitë tona të angazhuara për ndryshim në dobi të qytetarëve ” tha Svilanoviç.
Heisbourg përsëriti se rajoni po jep shenja paqëndrueshmërie serioze dhe se liderët e Ballkanit dhe Evropa gjithashtu duhet të veprojnë shpejt për të kapur momentin për mbajtjen e rajonit në korsinë evropiane.
Duke folur për përpjekjet e rajonit për t’u bashkuar me Bashkimin Evropian, Cooper theksoi sundimin e ligjit si një shtyllë kyçe që duhet të ngrihet në vendet aspiruese, pasi Bashkimi është një bashkësi e ligjit dhe nuk mund të pranojë anëtarë të rinj përveç nëse sistemet e tyre të drejtësisë përmbushin standarde të larta – për të vepruar me kompetencë dhe për të përfaqësuar partnerë të besueshëm.

Sicred