KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Sulm kibernetik në 36 mijë ndërmarrje private e agjenci shtetërore nëpër botë

Sulm kibernetik në 36 mijë ndërmarrje private e agjenci shtetërore nëpër botë

Sulmi kibernetik që nisi të premten në Britaninë e Madhe, mori përmasa alarmante pasi u përhap në shumë vende të botës. Në qendër të sulmit ishin kompani në Britani, Spanjë, Itali, Portugali, Rusi, Vjetnam, Tajvan dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikes. Gjithsej janë sulmuar 36 mijë ndërmarrje private dhe agjenci qeveritare, por ende nuk është e qartë nëse sulmet janë të ndërlidhur mes tyre. Rrjetet kompjuterike të tyre janë prekur nga virusi i quajtur Uona Kraj, i cili nxjerr në ekrane një figurë ku kërkohet pagesë me monedhën virtuale Bitkoin. Sulmi preku edhe spitalet, ku kompjuterat dhe telefonat nuk punuan, duke shkaktuar vështirësi në punë. Po ashtu, virusi preku kompani energjetike, telefonike, kompani të gazit e mjaft të tjera. Virusi prek sistemin operativ Windows dhe shkakton mosfunksionimin e tij duke e quajtur peng. Kompjuteri lirohet vetëm pasi pronari i tij bën pagesën e kërkuar prej 300 bitkoin, që do të thotë rreth 500 mijë dollarë.

Sicred