KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Shpallen fituesit e çmimit “Nobel” në fizikë
"Nobeli" i letërsisë shtyhet për vitin e ardhshëm

Shpallen fituesit e çmimit “Nobel” në fizikë

Fituesit e Çmimit Nobel 2016 në fizikë hapën derën drejt një botë të panjohur. Tre fizikantët nga Britania kanë zbuluar sekretet e “materies ekzotike”. Shkencëtarët kanë përdorur metoda të avancuara matematikore për të studiuar fazat e pazakonta të materies. Studimet e tyre i hapin rrugë kërkimeve për materiale të reja dhe sidomos për materiet të cilat kanë përcjellshmëri të lartë në temperatura të larta. Të tre fituesit janë shtetas britanik por studimet e tyre i kanë zhvendosur në SHBA. Mes kandidatëve për çmimin nobel në fizike, ishte edhe shqiptarja Klejda Bega.

Sicred