KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Bruksel, samiti i NATO-s, diskutohen tema kushtuar sigurisë globale
NATO mblidhet në Bruksel për buxhetin

Bruksel, samiti i NATO-s, diskutohen tema kushtuar sigurisë globale

Ministrat e jashtëm të 28 vendeve anëtare të NATO-s u mblodhën sot në Bruksel në një samit kushtuar temave të sigurisë globale, si shteti islamik, gjendja në Afghanistan dhe marrëdhëniet me Rusinë. Prania e sekretarit amerikan të shtetit Reks Tilleron në takim shihet si një shenjë e mbështetjes 100% të NATOs nga ana e Shteteve të Bashkuara. Por nëse ministrat janë përgatitur të dëgjojnë fjalë të ngrohta nga kolegu amerikan, ekspertët thnë se ata do të zhgënjehen. Kjo sepse Zoti Tillerson ka hapur përsëri temën e kontributit të vendeve anëtare në buxhetin e NATO-s dhe në shpenzimet ushtarake. Amerika akuzon vendet e tjera anëtare se nuk kontribuojnë aq sa duhet dhe se pesha është e shëprndarë në mënyrë jo të drejtë, duke ia lënë Amerikës shumicën e saj. Aktualisht vetëm 5 vende anëtare shpenzojnë 2% të produktit kombëtar bruto për mbrojtjen, një kufi ky i pranuar teorikisht nga të gjithë, por i pazbatuar deri tani. Takimi i ministrave të jashtëm shihet si parapërgatitor për samitin e kryetarëve të shteteve dhe qevrive të vendeve anëatre të NATOs të caktuar për më 25 Maj.

Sicred