KRYEFAQJA » LAJME » Rama thirrje opozitës: Zgjedhja e Prokurorit të Përgjithshëm-pikënisje e një Pakti Kombëtar për çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE
Rama thirrje opozitës: Zgjedhja e Prokurorit të Përgjithshëm-pikënisje e një Pakti Kombëtar për për çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE.

Rama thirrje opozitës: Zgjedhja e Prokurorit të Përgjithshëm-pikënisje e një Pakti Kombëtar për çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE

Kryeministri socialist Edi Rama i ka bërë thirrje opozitës shqiptare që të bashkëpunojnë për arritjen e një zgjidhje të përbashkët për Prokurorin e Përgjithshëm, sipas tij si pikënisje e një Pakti Kombëtar për Europën që duam. Në një status të gjatë në Fejsbuk, zoti Rama kujton se “Shqipëria është në vigjilje të një takimi me historinë, sepse në gjashtë muajt e ardhshëm do të vendoset nëse do t’i çelim dot apo jo negociatat për anëtarësim me Bashkimin Europian”. Sipas tij do të vendoset “… nëse do të ngjisim një shkallë themelore vlerësimi nderkombëtar për vendin tonë, e për rrjedhojë edhe pjekurie të re në sjelljen politike ndaj atdheut tonë të përbashkët, apo nëse do ta humbasim këtë shans historik për t’u afruar më shumë se kurrë më parë me Bashkimin Europian; nëse do të punojmë të gjithë, së bashku, për ta fituar sfidën e çeljes së negociatave apo do ta humbasim edhe për fajin tonë, takimin me historinë”.
Kryeministri shqiptar vlerëson se “… jemi shumë afër kësaj mundësie të shumëpritur, siç e konfirmoi së fundmi me zë e me figurë përpara opinionit publik shqiptar e europian, edhe vetë Presidenti i Komisionit, Jean-Claude Juncker, deri dje i heshtur në raport me Shqipërinë”.
Por zoti Rama ai pranon se “…kemi ende shumë për të bërë, që distancën e shkurtuar tanimë maksimalisht, ta zerojmë në këta gjashtë muaj duke u përballur të bashkuar, centimetër për centimetër, deri me skeptikun më të fundit në rreshtin e gjatë të vendimmarrësve europianë”. “Nëse këtë copë rruge deri në qershorin 2018, e bëjmë të ndarë si deri më sot, me qeverinë që flet në emër të vendit e me opozitën që bën politikë të brendshme kur flet me faktorët jashtë vendit, rrezikojmë që të ngatërrohemi me këmbët tona në centimetrat e fundit dhe pastaj, eh, pastaj të detyrohemi të presim kushedi sa kohë që të na riparaqitet mundësia historike” shkruan kryeministri Rama në statusin e tij në Fejsbuk.
Duke arsyetuar ftesën publike për opozitën, zoti Rama shkruan se “të paktën në gjashtë muajt e ardhshëm, t’i vihemi në dispozicion së bashku përpjekjes për të siguruar çeljen e negociatave, duke bashkërenduar nismat e veprimet e nevojshme për ta çuar jo qeverinë, po Shqipërinë në fitoren e kësaj sfide të vështirë, por krejtësisht të mundur tanimë”.
Në këtë konteks zoti Rama vlerëson se momenti kur diskutohet për mandatin e Prokurorit të Përgjithshëm, është momenti i duhur për të diskutuar, sipas tij për “nisjen e një faze të re bashkepunimi mes qeverisë e opozitës në vigjilje të vendimit për çeljen e negociatave të Shqipërisë me Bashkimin Europian”.
Kryeministri socialist kujton se partnerët ndërkombëtarë nuk e aprovojnë ekspozimin në gjuhë të huaj të dasisë së egër të politikës tonë të brendshme, ndërsa deklaron se i kërkon opozitës “të konsiderojë pa humbur kohë ftesën që të ulemi në tryezë për çështjen aktuale të Prokurorit të Përgjithshëm dhe të bëjmë një Pakt Kombëtar për Europën që duam”. Zoti Rama i kërkon opozitës hedhjen e disa hapave të përbashkët drejt çeljes së negociatave si shprehje e vullnetit të mirë për ta vënë Shqipërinë mbi partitë dhe axhendën e përbashkët kombëtare mbi axhendat e përveçme të politikës së ditës.
“Kjo do të ishte rruga më e arsyeshme për të mos përdorur kartonat e shumicës së thjeshtë në çështjen e Prokurorit të Përgjithshëm dhe për të mos i lënë asgjë mangut përpjekjes për t’i çelur negociatat për anëtarësim. Të cilat kësisoj, do të ishin një fitore e madhe e vendit në arenën ndërkombëtare. Një fitore madhe e politikës ne tërësi dhe e asnjë pale në veçanti. Një fitore e madhe e të gjithë shqiptarëve pa dallim” përfundon thirrja e kryeministrit Rama drejtuar opozitës shqiptare.

Sicred