KRYEFAQJA » LAJME » Protestë për 8 marsin në Tiranë

Protestë për 8 marsin në Tiranë

Ndryshe nga vitet e tjera gratë shqiptare sot më 8 mars, Ditën Ndërkombëtare të Grave e nisën me protesta. Ndonëse binte shi i rrëmbyeshëm ato u mblodhën në Sheshin “Skënderbej”. Të grupuara në shoqata të ndryshme, në protestë pati më shumë aktiviste të të drejtave të grave, se sa gra të dhunuara në familje apo në vendin e punës, të ardhura nga sektorë ku ato kryesisht punojnë, si fasoneria, bujqësia, sektori publik apo privat, për të denoncuar abuzime e shkelje ndaj tyre.
Migena Mollanji një nga organizatoret e protestës tha se “…duke ndërgjegjësuar dhe fuqizuar gratë dhe mbarë shoqërinë, do të kemi më pak martesta të hershme, më pak dhunë e femra më të fuqishme”. Ndërsa aktivista Manjola Veizi bëri thirrje për më shumë ndihmë për gratë rome. “Gratë rome janë pjesë e asaj shoqërie dhe nëse do ecin ato përpara do të eci e gjithë shoqëria shqiptare”.
Protestueset iu drejtuan me pankarta e fërshëllima bilbilash Bashkisë së Tiranës, Kryeministrisë dhe Presidencës. Klaudi Pulaha tha se fëshëllima e bilbilave ishte një mesazh që të dëgjohet zëri grave shqiptare për të drejtat e tyre. Konstatimit se ishin pak gra e vajza në protestë, ai ju përgjigj: “Jemi mjaftueshëm”.
Në protestë më shumë binte në sy prania e madhe e grave rome. “Jemi 100 banorë që jetojmë në shi, dëborë e nuk kemi asgjë. Po vuajmë shumë! Nuk kemi punë e asgjë! Shikojmë në kazanë nëse gjejmë diçka për kalamajtë” tha njëra prej tyre. “Kur vinë votimet vijnë me vrap për vota” shtoi ajo.
Përveç kërkesës për pjesëmarrje të barabarta me burrat në listat e deputetëve, gratë protestuese kërkuan edhe respekt të të drejtave të tyre në vendin e punës. Ariola Likaj thotë se “Janë vënë re shumë shkelje, në fasoneri, call center-a etj. Ka raste kur gratë nuk paguhen mirë, punojnë më gjatë se sa parashikon kodi i punës dhe nuk shpërblehen. Ndaj tyre ushtrohet dhunë verbale, psikologjike”. Sipas saj Inspektoriati Shtetëror i Punës duhet të jetë më aktiv.
Kemi parë çdo vit takime, mitingje e protesta të shoqatave, por ku mungon prania masive e grave dhe vajzave. Gjatë vitit 2017, gjykatat në vend trajtuan 2100 çështje penale, nga të cilat mbi 1/3 ishin për dhunë ndaj grave. Për shumë aktiviste kjo shifër e lartë do të thotë që protestat duhet të shoqërohen me veprime aktive të mëtejshme për ndryshime konkrete në cilësinë e jetës së grave e vajzave shqiptare.

(Visited 66 times, 3 visits today)
Sicred