KRYEFAQJA » LAJME » Parandalimi dhe rehabilitimi i të kthyerve nga rajonet e luftës, sfida për vendet Ballkanit
Parandalimi dhe rehabilitimi i të kthyerve nga rajonet e luftës, sfida për vendet Ballkanit

Parandalimi dhe rehabilitimi i të kthyerve nga rajonet e luftës, sfida për vendet Ballkanit

Takimi i tretë i rregullt i Europës Juglindore (EJL) pikë fokale kombëtare (PFK) për luftën ndaj radikalizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm (CVE) dhe luftëtarët e huaj terroriste, u mbajt të mërkurën në Shkup.
Takimi është organizuar nga Këshilli për Bashkëpunim Rajonal (KBR), me mbështetjen e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Republikës ish Jugosllave të Maqedonisë.
Takimi vlerësoi progresin e bërë dhe muajin tjetër hapet faqja e internetit. Pjesëmarrësit diskutuan sfidat në luftën kundër radikalizmit, ekstremizmit të dhunshëm, terrorizmit dhe luftëtarët terroristë të huaj në rajon.
Ilija Isajlovski, zëvendës ministri i jashtëm përshëndeti të pranishmit në emër të vendit mikpritës, duke falënderuar KBR për organizimin e takimit, tha se kjo nismë rajonale ka ofruar një platformë të vlefshme për të koordinuar politikat në nivel rajonal dhe kombëtar në adresimin e sfidave të sigurisë në Europën Juglindore. “Duke punuar së bashku duke bashkëpunuar dhe koordinuar aktivitetet tona mund të përballojmë këtë fenomen botëror të përhapur që është një kërcënim për të gjithë rajonin. Asnjë nga ekonomitë në rajon është aq e fortë për ta përballuar rrezikun vetëm, kështu që është inkurajuese që qeveritë e rajonit kanë kuptuar dhe janë duke punuar së bashku në përmirësimin e bashkëpunimit kur është fjala për luftën kundër ekstremizmit të dhunshëm” tha zoti Isajlovski.
Sekretari i Përgjithshëm i KBR, Goran Svilanovic, theksoi se pavarësisht zhvillimeve pozitive në Siri dhe Irak, kërcënimi i terrorizmit është larg përfundimit. “Në të kundërtën, terrorizmi dhe radikalizimi vazhdojnë të përbëjnë një kërcënim të sigurisë në rajon dhe prirja ka të ngjarë të vazhdojnë në vitet e ardhshme”, tha Svilanoviç duke shtuar se për këtë arsye KBR vlerëson progresin e bërë deri më tani duke krijuar hapa konkretë dhe mekanizëm rajonalë. “Duke u bazuar në momentin aktual dhe duke marrë parasysh prirjet e reja nga kërcënimet e sigurisë për rajonin, gjatë 2017 KBR do të zhvendosë fokusin e saj nga rekrutimin e luftëtarëve të huaj tek parandalimi ekstremizmit të dhunshëm, dhe rehabilitimin e të kthyerve ” tha ai.
Platforma Rajonale forcon koordinimin dhe bashkëpunimin në luftën kundër radikalizmit dhe ekstremizmit të dhunshëm në EJL në nivel të dy kombëtare dhe rajonale. Ajo është zhvilluar nga KBR nën ombrellën politike të Procesit të Bashkëpunimit të Evropës Juglindore dhe punon në ngritjen dhe zhvillimin e bashkëpunimit rajonal dhe koordinimit, hulumtimit, duke rritur ndërgjegjësimin, parandalimin dhe rehabilitimin.
Takimi i parë, i cili mblodhi përfaqësues qeveritarë nga Evropa Juglindore që kanë të bëjnë me çështjet e sigurisë, u bë në fund të janarit 2016 në Sarajevë, Bosnjë dhe Hercegovinë e ndjekur nga takimi dytë në Tiranë, Shqipëri nëntorin e kaluar.

Sicred