KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » Nis zbatimi i planit të veprimit për Zonën Ekonomike Rajonale – Samiti Digital i Ballkanit Perëndimor 2018
Nis zbatimi i planit të veprimit për Zonën Ekonomike Rajonale - Samiti Digital i Ballkanit Perëndimor 2018

Nis zbatimi i planit të veprimit për Zonën Ekonomike Rajonale – Samiti Digital i Ballkanit Perëndimor 2018

Në fushën e integrimit digjital, filloi sot zbatimi i Planit Shumëvjeçar të Veprimit (PSHV) për Zonën Ekonomike Rajonale të miratuar në Samitin e Ballkanit Perëndimor që u mbajt në Trieste.
Palët pjesëmarrëse krijuan Gjashtë Komitetet Drejtuese të Ballkanit Perëndimor (BP) për përgatitjen e Samitit Dixhital të 2018 BB në takimin e mbajtur në ambientet e Sekretariatit të Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (RÇ) në Sarajevë këtë pasdite.
“Samiti i Triestes këtë verë nënvizoi se sa e rëndësishme është Axhenda Digjitale për Zonën Ekonomike Rajonale të Ballkanit Perëndimor. Këshilli Bashkëpunimit Rajonal punon për të konsoliduar tregun prej 20 milionë njerëzish, për të tërhequr investime, për të gjeneruar rritje ekonomike dhe vende të reja pune” tha tha në fjalën e hapjes Sekretari i Përgjithshëm i RÇ, Goran Svilanoviç. Sipas tij “Zhvillimi teknologjisë digjitale ndryshon çdo gjë, – komunikimin, punën, mësimin dhe mënyrën e jetesës”. “Rajoni duhet të shfrytëzojë potencialin e vet në këtë fushë, duke siguruar furnizim me shërbime të përgjegjshme, transparente, inovative dhe konkurruese, dhe të krijojë mundësinë e shkëmbimit të njohurive “, tha zoti Svilanoviç.
Helge Tolksdorf, shef i njësisë për zgjerimin e BE-së, për Europën Juglindore dhe Turqinë në Ministrinë gjermane për Çështjet Ekonomike dhe Energjinë, shprehu kënaqësinë e tij për faktin se krijimi i Komitetit Drejtues e sjell rajonin një hap më pranë Samitit Dixhital, Komiteti do të merret me, qëllimin dhe çështjet organizative të Samitit. “Ne jemi shumë të kënaqur që kemi nisur këtë aktivitet të rëndësishëm, pasi ajo vendos në terren që rajoni të përdorë potencialin e saj dhe të vendoset në hartën digjitale globale për përfitimet e të gjitha ekonomive individuale të përfshira, qytetarëve të saj, rajonit dhe BE ” tha ai.
Axhenda digjitale ka për qëllim të sigurojë qasje në ekonominë digjitale duke integruar rajonin në tregun digjital paneuropian. Sekretariati i KBR-së është ngarkuar, së bashku me CEFTA-n për zonën e tregtisë së lirë, të informojë në mënyrë periodike mbi Samitin e procesit të Berlinit për progresin e arritur në veprimet e përcaktuara në Planin e Veprimit Shumë vjeçar.

Sicred