KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Ndërhyrja ruse në zgjedhjet në SHBA, dëshmojnë Facebook, Twitter dhe Google
Ndërhyrja ruse në zgjedhjet në SHBA, dëshmojnë Facebook, Twitter dhe Google

Ndërhyrja ruse në zgjedhjet në SHBA, dëshmojnë Facebook, Twitter dhe Google

Ligjvënësit amerikanë pa gjurmojnë thellë në aktivitetet e mediave më të mëdha sociale në botë dhe në kompanitë në internet, për shkak të shqetësimeve në rritje, se ato mund të kenë luajtur rol të rëndësishëm në përpjekjet e Rusisë për ndërhyrje në zgjedhjet presidenciale amerikane në vitin 2016. Ekzekutivët më të lartë të kompanive, Facebook, Twitter dhe Google, po dëshmojnë në Komitetin e Drejtësisë së Senatit të Shteteve të Bashkuara dhe në komitetet e Senatit dhe Dhomës Përfaqësuese. Të tri këto kompani kanë luajtur rol udhëheqës në konkluzionet që ishin bërë nga komuniteti i inteligjencës i Shteteve të Bashkuara, të cilat ishin publikuar në raportin e muajit janar.
Në këtë raport akuzohej Rusia për orkestrim të sulmit ndaj faqeve te internetit dhe fushatës propaganduese me qëllim që të ndikohej në zgjedhjet presidenciale të Shteteve të Bashkuara në vitin 2016. Në muajt pas publikimit të raportit, hetimet nga kompanitë dhe panelet e Kongresit, kanë zbuluar mijëra shembuj të personave keqbërës në internet të ndërlidhur me Rusinë dhe aplikacione automatike të përdorura për përhapje të lajmeve të paverteta.

Sicred