KRYEFAQJA » LAJME » Ministrat e jashtëm të BP takohen në Sarajevë: Koha për të mos humbur shansin historik
Ministrat e jashtëm të BP takohen në Sarajevë: Koha për të mos humbur shansin historik

Ministrat e jashtëm të BP takohen në Sarajevë: Koha për të mos humbur shansin historik

Në Sarajevë është zhvilluar takimi i ministrave të jashtëm i vendeve të Ballkanit Perëndimor (BB). Takimi Takimi, i organizuar nga Ministri i Punëve të Jashtme i Bosnje dhe Herzegovinës, Igor Crnadak, është i dedikuar për strategjinë e botuar kohët e fundit të Bashkimit Evropian mbi perspektivën e zgjerimit të rajonit, zbatimin e rezultateve të Samitit të 2017 Triestes të Procesit të Berlinit dhe përgatitjen e rezultateve për Samitin e Londrës mbi Ballkanin Perëndimor në korrik 2018.
Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit të Bashkëpunimit Rajonal (KBER), Goran Svilanoviç, në fjalën e tij tha se “Pas një periudhe mjaft të gjatë të lodhjes nga zgjerimi dhe perspektivës së paqartë të BE-së lidhur me rajonin, Strategjia e botuar kohët e fundit për BE për Ballkanin Perëndimor është një lajm i mirë dhe sjell përpara një mundësi të re”. Sipas tij “Një shtysë shtesë për rajonin mund të sugjerojë vitin 2025 si një vit “aderimi” potencial për Serbinë dhe Malin e Zi si përparësi, por për të tjerët gjithashtu, me kusht që ata të përmbushin kriteret për anëtarësim, siç thuhet kohët e fundit nga Presidenti Juncker “. Për zotin Svilanovç “Tani është në dorën e liderëve të Ballkanit Perëndimor që të marrin përgjegjësinë e plotë dhe ta bëjnë këtë mundësi historike një realitet. Dhe Komisioni Evropian tani duhet të japë një shembull duke operacionalizuar Planin e Veprimit në mbështetje të transformimit të Ballkanit Perëndimor dhe gjashtë iniciativat konkrete të tij”.
Procesi i Berlinit, një iniciativë e zgjerimit të kryesuar nga BE, rezultoi në fokusin aktual të punës së KBR: Plani shumëvjeçar i veprimit në një rajon ekonomik rajonal në Ballkanin Perëndimor, të dakorduara nga Kryeministrat e rajonit në Trieste 2017.
Pjesët e Planit të Veprimit të Strategjisë së BE-së janë pikërisht ajo që KBR tashmë ka bërë, veçanërisht në segmentin e integrimit digjital. Për shembull, po bëhen përgatitjet për një samit ambicioz të nivelit të lartë të Ballkani Perëndimor 6 Digital, të bashkëorganizuar nga qeveritë e rajonit, Komisioni Evropian dhe Qeveria Federale Gjermane. Ky Samit, që do të mbahet në Shkup më 18-19 prill, do të trajtojë çështjet praktike dhe strategjike, nga ulja e kostove ndërkombëtare të roamingut dhe integrimi i Ballkanit Perëndimor në një numër iniciativash digjitale të BE-së për reformën e administratës publike nëpërmjet digjitalizimit.
“Është punë e vështirë para nesh: Rajoni duhet të tregojë qëndrueshmëri dhe përkushtim – dhe më së shumti rezultate – në ndjekjen e qëllimit të saj. Ajo nuk do të mbetet vetëm në këtë udhëtim, pasi BE do të ofrojë instrumentet financiare dhe teknike për të mbështetur transformimin. Thjesht, është “koha e veprimit” për Ballkanin Perëndimor ” përfundoi zoti Svilanoviç.

Sicred