KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » LSI amendament kundër rritjes së akcizës së gazit
LSI amendament kundër rrtijes së akcizës së gazit

LSI amendament kundër rritjes së akcizës së gazit

Një ditë para fillimit të debatit parlamentar për buxhetin e vitit 2017 dhe paketës fiskale që e shoqëron, Lëvizja Socialiste për Integrim, pjesë rëndësishme e qeverisë Rama, ka paraqitur rezervat e saj. Fjala është për rritjen e akcizave të gazit për automjetet, çka kjo parti e kundërshton me forcë. Petrit Vasili, kreu i grupit parlamentar të LSI, ka depozituar në Kuvend një amendament ku argumenton: “Si propozues i këtij amendamenti gjykoj se kjo është një kosto që e rëndon buxhetin e familjarëve, pasi rritja është tepër e lartë, krahasuar kjo me çmimin aktual të gazit që përdoret për furnizimin e automjeteve të qytetarëve” shkruan zoti Vasili. “Një akcizë prej 13 lekësh/litër do të dekurajonte përdorimin e gazit natyror dhe do të vështirësonte përmbushjen e këtyre objektivave” shton ai. Sipas zotit Vasili rritja e çmimit me 25 përqind, rreth 50 lekë, do të ketë impakt edhe në mjedis. Ai kujton se sipas objektivave të paraqitura nga qeveria, 16 përqind e kontributit total të reduktimit të ndotjes, do të vinte nga zëvendësimi i benzinës me gazin natyror në automjetet shqiptare.
Prej disa kohësh shqiptarët i janë bashkuar nismës së mjaftë vendeve europiane për të modifikuar makinat e benzinës në makina me përdorim gazin si karburant. Sipas tyre, ky modifikim i cili kushton midis 700 dhe 1000 eurove, sjell uljen e ndjeshme të shpenzimeve për karburant dhe rrit shkallën e komoditetit. Por propozuesit e rritjes së akcizës thonë se bëhet fjalë për gazin që përdoret nga makinat kryesisht të luksit dhe jo gazin për nevojat familjare. Sipas tyre kjo do të disiplinonte edhe shitjen e gazit në pika të veçanta, për makina dhe konsum familjar, duke rritur shkallën e sigurisë. Por për shumë konsumatorë këto argumente nuk kanë qenë bindës. Sipas të dhënave vetëm 3 përqind e makinave me motorr benzine, janë modifikuar në makina me gaz.

Sicred