KRYEFAQJA » LAJME » Linja 400 kv me Kosovën, Shqipëria sugjeron arbitrazhin

Linja 400 kv me Kosovën, Shqipëria sugjeron arbitrazhin

Shqipëria i propozon Kosoves që ti drejtohet arbitrazhit ndërkombëtar për të ndryshuar kushtin e marrëveshjes me Serbinë që mban peng prej një viti vënien në punë të linjes së interkonjeksionit 400 kv Kosovë-Shqipëri. Linja përfundoi në Qershor të 2016 por ende nuk ka nisur nga puna, pasi Serbia nuk njeh operatorin e transmetimit të Kosoves. Administratori i Operatorit të transmetimit të energjisë, Engjëll Zeqo thotë se situata duhet të marrë zgjidhje pasi investimi 75.5 mln euro amortizohet nëse nuk vihet në funksion. Nga ana tjetër, kushti i Serbisë po prodhon kosto si për Shqipërinë po ashtu edhe për Kosovën, pasi vendet vazhdojnë të paguajnë kredinë ndaj bankës gjermane KFW, ndërkohë që humbja më e madhe nga ky projekt lidhet me sigurinë energjitike. Vetëm për këtë vit Kosova dhe Shqipëria kanë humbur nga 500 mijë deri në 1 milionë euro vetëm nga pagesat që duhet të jepnin kompanitë që do të përdorin këtë linje.

Sicred