KRYEFAQJA » LAJME » Kulturë » Kriteret e pranimit për në universitete
fakulteti, universiteti, Tirane, kryeqytet, studentet, maturantet, kushtet per tu pranuar

Kriteret e pranimit për në universitete

Për shkak të konfuzionit të zhvilluar vjet në lidhje me pranimet në shkollat e larta Universiteti ë Tiranës ë publikoi këtë vit me herët kriteret e pranimit për në institucionet e arsimit të larte. Rektori i Universitetit të Tiranës Mynyr Koni në një dalje publike per mediat sqaroi se Fakultetin Histori -Filologji do te vlersoje me 80% te pikeve mesataren aritmetike te 3 viteve te studimit ne shkollën e mesme dhe me 20 % mesataren aritmetike e lëndëve të maturës shtetërore .Të interesuarit për Fakultetin e Ekonomisë dhe Drejtësisë do tu vlerësohet me 50% të pikëve mesatarja e thjeshtë e 3 viteve të shkollës së mesme dhe e provimeve të Maturës Shtetërore dhe 50% nota mesatare e grup lëndëve . Ndërsa per fakultetin e Shkencave Sociale do të vlerësohet me 50% notën mesatare të tre viteve të shkollës së mesme , me 40% notën mesatare të tri provimeve të maturës shtetërore (Gjuhë dhe Letërsi, Matematikë, Gjuhë e Huaj), dhe me 10% një provim me zgjedhje . Koni u shpreh se do ti kërkojë Ministrisë së Arsimit që të dhënat e studentëve të dorëzohen më herët me qellim që edhe lista e fituesve të shpallet më shpejt nga viti që shkoi. Rektori Mynyr Koni, tha se ndryshe nga viti i kaluar do të kërkojmë që studentët që fitojnë në dy ose më shumë programe studimi tu jepet shansi të çregjistrohen nga i pari dhe të zgjedhin programin që dëshirojnë më shumë. Koni tha se këtë vit do të bëhet i mundur edhe transferimi i studentëve nga universitetet private në ato publike.

Sicred