KRYEFAQJA » LAJME » Kalaja e Skëndërbeut dhe një “histori peshkatarësh”

Kalaja e Skëndërbeut dhe një “histori peshkatarësh”

Shqiptarët në kohë e kanë kontrolluar të vetëm këtë kënd mahnitës të bregut të tyre. Dikur i thoshin Sqepi i Skënderbeut dhe ai ndalonte ultësirën prej gati 30 kilometrash, ku dergjeshin fqinj me njëri tjetrin, Drini, Mati dhe Ishmi. Në trazira, janë fshehur piratët shqiptarë dhe këtu Gjergji “i çmendur” siç e quanin venedikasit, bëri zbarkimin e tij të suksesshëm. I gjyshi, Gjergji i madh, Skënderbe, e mendoi si një vend të përkryer për të formuar qytetin e tij arbnor bregdetar, Kjurrilin. Mamica, motra e Kastriotëve, kaloi vitet e fundit, ndërsa pas largimit të Skëndërbeut të Ri më 1501, kështjella e ndërtuar nuk u përdor më. Ikën dhe Venedikasit, ndërsa turqit e rrafshuan përfundimisht Rodonin…
Sicred