KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » Goditja e re për Call Center-at në Shqipëri

Goditja e re për Call Center-at në Shqipëri

Italia po ju shkon deri në fund masave shtrënguese që synojnë të rikthejnë brenda vendit industrinë e call centera-ve. Por fatkeqësisht ato po rrezikojnë një nga sektorët më me peshë për sa i përket punësimit në Shqipëri.

Pas masave ligjore të parlamentit italian që u fuqizuan në 1 Prill, 13 kompani të mëdha kanë firmosur një protokoll mirëkuptimi me kryeministrin italian Paolo Gentiloni dhe ministrin e zhvillimit ekonomik Carlo Calenda, i cili parashikon që 95 përqind e aktiviteteve që kryhen të kalojnë në Itali brenda gjashtë muajve nga nënshkrimi dhe të gjitha kontratat e reja 80 përqind të aktivitetit të tyre ta kryejnë në territorin italian.

Kjo është goditja e dytë brenda një muaji që po i vjen nga Italia industrisë së call center-ave në Shqipëri, aktiviteti i të cilës është ngushtësisht i lidhur me kontratat që u sjellin operatorët italiane.  Fillimisht me hyrjen në fuqi të ligjit italian u mbyllen 30 kompani call center në Shqipëri, ndërsa pas nënshkrimit të këtij protokolli, përfaqësuesit e kësaj industrie në Shqipëri janë të shqetësuar se çfarë pritet të ndodh me kontraktorët e tyre.  5 nga 13 kompanitë që kanë nënshkruar protokollin kanë kontrata shërbimi tek operatorët call center në Shqipëri.

Vitet e fundit industria e call center e ka rritur ndjeshëm peshën e saj në ekonominë shqiptare, veçanërisht në fushën e punësimit . Vetëm vitin që shkoi të ardhurat nga kompanitë u rriten me 40 përqind, ndërsa numri i të punësuarve vlerësohet mbi 25 mijë vetë. Por pavarësisht kësaj peshe, edhe këtyre zhvillimeve, asnjë nga ministritë përgjegjëse për këtë industri në Shqipëri nuk kanë formuluar një qëndrim lidhur me çështjen.

Sicred