KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Francë, protestat e sektorit publik kundër Macron
Francë, protestat e sektorit publik kundër Macron

Francë, protestat e sektorit publik kundër Macron

Punonjësit e sektorit publik në Francë u bashkuan me punëtorët hekurudhore në një protestë të madhe në Paris kundër reformave të planifikuara nga Presidenti Emmanuel Macron. Ata i konsiderojnë reformat një “sulm” ndaj shërbimeve civile dhe sigurisë së tyre ekonomike. Sot ishte dita e tretë e demonstratave të mëdha të punonjësve të sektorit publik kundër Presidentit që francezët zgjodhën vitin e shkuar. Macron ka premtuar të reduktojë shpenzimet publike, të reduktojë vendet e punës dhe të reformojë pjesë të mëdha të shtetit të madh francez. Të gjitha sindikatat që përfaqësojnë shërbyesit civilë kanë mbështetur grevën e së martës, një shfaqje e unitetit për herë të parë pas rreth 10 vitesh. Largimi i tyre preku shkollat dhe qendrat e përkujdesjes, fluturimet dhe infrastrukturën e energjisë, ndërkohë që transporti publik u ndërpre gjithashtu pasi disa punonjës morën pjesë përpara raundit të ardhshëm të grevave dy-ditore në operatorin kombëtar hekurudhor. Të paktën 16 mijë 400 persona demonstruan në kryeqytetin francez. Disa mijëra protestues u mblodhën gjithashtu në qytete të tjera, duke përfshirë rreth 4,500 në Lyon. Deri në 140 demonstrata priten në të gjithë vendin. Policët grevistë gjithashtu kërcënuan trafikun në rrugën unazore përreth Parisit për të mbrojtur statusin e tyre dhe përfitimet e daljes në pension. Protestat vijnë përpara një “valë popullore” të kërkuar të shtunën nga dhjetëra shoqata, partitë e majta dhe sindikatat për të mbështetur punëtorët grevistë dhe për ta bërë Macron “të kthehet pas”.

Sicred