KRYEFAQJA » LAJME » Fqinjësia e mirë, rruga e përbashkët për integrimin e vendeve në BE
Fqinjësia e mirë, rruga e përbashkët për integrimin e vendeve në BE

Fqinjësia e mirë, rruga e përbashkët për integrimin e vendeve në BE

Fqinjësia e mirë, është rruga e përbashkët për integrimin e vendeve në BE. Ky ishte qëndrimi i kryeministrit Edi Rama, në Konferencën e 10 të Politikave Botërore, që u zhvillua në Marok. Në panelin “E ardhmja e Evropës Juglindore”, bashkë me kryeministren e Serbisë, Ana Brnabiç, ai u ndal mbi rëndësinë e bashkëpunimit rajonal dhe rolin e Shqipërisë, në këtë bashkëpunim, si dhe sfidat e integrimit të vendit në BE. Fqinjësia e mirë dhe bashkëpunimi i ndërsjellë në të mirën e përbashkët të qytetarëve, u shpreh kryeministri Rama. “Ajo që unë shoh si një pasqyrim shumë pozitiv të kësaj, është sesa shumë gjërat po ndryshojnë përsa i përket popullsisë. Është një mënyrë e re e të jetuarit në Ballkan, një mënyrë që është rrënjësisht e shkëputur nga kultura sesi jetonim në të kaluarën. Gjendemi në një moment të ndryshëm historik, krahasuar me fazën e zgjerimit të shpejtë të fillimit. Tashmë përballemi me nevojën për të kompletuar procesin e nisur. Nuk bëhet fjalë vetëm për zgjerim, por për përfundimin e këtij procesi. Mbi të gjitha, qëndron nevoja strategjike e Europës për të mos lënë Ballkanin si një zonë gri, ku aktorë të tjerë mund të fusin duart dhe të promovojnë axhendat e tyre, duke nxitur konflikte të mundshme” tha zoti Rama
Kryeministri i Shqipërisë gjeti rastin të ftonte Serbinë të njohë kosovën, pë tu lehtësuar sipas tij nga barra e së kaluarës. “Kosova është sot një Republikë. Është aty dhe funksionon si një shtet i pavarur, sovran, me institucionet e tij, dhe jam shumë i lumtur ta them, me një model shumë të admirueshëm respekti për minoritetet, para së gjithash për minoritetin serb, i cili ka përfaqësi në parlament, në qeveri. Bindja ime është, ka qenë gjithmonë dhe mbetet që, duke njohur Kosovën, Serbia do të bëjë një hap të madh përpara dhe do të lehtësohet nga një barrë e së kaluarës, e cila është pengesë për të parë drejt së ardhmes më e lehtësuar” tha zoti Rama.
Per kryeministrin shqiptar, projekti i integrimit të vendeve të Ballkanit në BE do të jetë një faktor më shumë për një Europë të sigurtë.“Ajo që po bëjmë sot në rajon nuk po ndodh sepse jemi të ndryshëm nga paraardhësit tanë që bënë luftëra. Kjo po ndodh sepse në këtë rajon ka një ndjenjë të fortë pro-europiane.  Ky rajon është vendi i duhur për të kuptuar se sa është tërheqëse Europa për njerëz që dinë se çfarë është lufta, që e kanë parë atë dhe e dinë se sa keq gjërat mund të shkojnë prej saj, ndaj ritheksoj edhe një herë faktin që edhe procesi i integrimit do të ndihmojë në zbutjen e këtyre pakënaqësive dhe mosmarrëveshjeve” tha kryeministri Edi Rama, në Konferencën e 10 të Politikave Botërore, që u zhvillua në Marok.

Sicred