KRYEFAQJA » LAJME » Fleckenstein: Palët të mendojnë mbi detyrat përkundrejt njerëzve e më pas për pushtetin e tyre
Fleckenstein: "Presim një rekomandim të qartë dhe të pakushtëzuar për hapjen e negociatave për Shqipërinë tani"

Fleckenstein: Palët të mendojnë mbi detyrat përkundrejt njerëzve e më pas për pushtetin e tyre

Eurodeputeti Knut Fleckenstein ka shprehur shqetësimin e tij rreth situatës më të fundit në Shqipëri. Në një intervistë dhënë Arta Tozajt të RTSH, zoti Fleckenshtein paralajmëroi se BE do të shtyjë projektin, negociatat e anëtarësimit dhe gjithçka tjetër nëse palët politike nuk gjejnë gjuhën e përbashkët. Zoti Fleckenstein thotë se “Do të isha i lumtur, nëse gjithësecili, sa më shpejtë, do të mendonte para së gjithash mbi detyrën e vet përkundrejt njerëzve e më pas për pushtetin dhe biznesin e tij”.

RTSH: Zoti Fleckenstein, ju vizituat Shqipërinë së fundmi dhe biseduat me krerët e partive kryesore atje. Si e shihni situatën tani në vend?

Knut Fleckenstein: Me pamjen e sotme, jam shumë i shqetësuar. Vërej se nuk ka zgjidhje të mundshme mes 3 grupeve kryesore politike në parlament. Kam mësuar se PD nuk do të shkojë në zgjedhje, pa patur një qeveri kujdestare, apo diçka të ngjashme. Kam mësuar se PS në pushtet nuk pajtohet me një krijim të tillë. Nuk e di se si mund të zgjidhet situata, edhe pse PD është shumë strikte në pikat e saj, nuk ka mjaft kuptim se çfarë mund të bëjmë ne, si komunitet ndërkombëtar. A duhet të monitorojmë më shumë? A duhet të dërgojmë më shumë ekspertë për të kqyrur se çfarë bën policia dhe të tjerët? Kështu që uroj ta gjejnë zgjidhjen për zgjedhjet sepse nuk mund të imagjinoj se ky vend do jetë pa parlament, pa qeveri, pa president. Është për të ardhur keq! Vendi po arrinte kaq shumë përpara dhe tani është sërish pas, por shpresoj vetëm për një kohë të shkurtër dhe se ata do merren vesh mbi ndonjë gjë.

RTSH: Përveç opozitës, mbetet e paqartë nëse partia e Ilir Metës regjistrohet në këto zgjedhje. Si e shihni koalicionin në pushtet? A po funksionon?

Knut Fleckenstein: Parimisht, kuptoj se zoti Meta dëshiron me çdo mjet që të sjellë PD në zgjedhje, pasi pa të, do të jetë gjithnjë e vështirë për të gjykuar se si janë realisht mazhorancat në vend dhe me shumë gjasë, ai do të gjendej papritur në opozitë, pasi dhe kjo është një pikë, mbase jo më e rëndësishmja. Kështu që, unë mendoja se koalicioni po shkonte mirë, megjithëse ne të gjithë e dimë se aktorët nuk kanë karaktere shumë të lehta. E di se kryeministri ndonjëherë është mjaft special/i veçantë për mënyrën sesi trajton partnerin e tij në koalicion, apo të tjerët. Por, në fund, mendoja se do të funksiononte edhe për në të ardhmen, megjithatë këtë do e shohim pas zgjedhjeve. Unë e kuptoj gadishmërinë për të sjellë PD në zgjedhje dhe kam shumë shpresë për votimin e sotëm të procesit të rivlerësimit (vetting) në mënyrë që të vijojmë me të.

RTSH: Ka zëra se kjo seancë do mund të përdorej për të lajmëruar largimin e ministrave të kësaj partie nga qeveria aktuale. Nuk e di a jeni në dijeni, por në këtë rast, a do ta mbështesnit sërish qasjen e Ilir Metës?

Knut Fleckenstein: Unë nuk duhet të gjykoj se çfarë është e drejtë, apo e gabuar, por me tërheqjen e ministrave nga qeveria, nuk do të kishte më një koalicion. Është çasti për të thënë lamtumirë.

RTSH: Dhe a nuk i mbështet grupimi juaj socialdemokrat të dy partitë për të shkuar me koalicion në zgjedhjet e radhës?

Knut Fleckenstein: Si përfaqësues i grupimit të majtë, ne do ta çmonim shumë nëse të dy partitë do të vazhdojnë të punojnë. Unë mendoj se ata kanë bërë një punë të mirë, pjesërisht edhe me opozitën. PD kreu pjesën e saj të punës, për sa kohë ishte brenda në parlament . Reforma e drejtësisë ishte në fund të fundit një projekt i përbashkët. Prandaj, të gjithë kanë pjesën e tyre të meritës për arritjet e Shqipërisë. Është për të ardhur keq që nuk vijon njësoj në të ardhmen. Sigurisht, si socialist, do të doja të shihja vazhdimin e koalicionit.

RTSH: Siç e përmendët, për reformën në drejtësi është thirrur një seancë të jashtëzakonshme për të vijuar votimin mbi këtë reformë. Duket sikur kemi ngecur, ne vend të përparimit drejt BE-s?

Knut Fleckenstein: Po!

RTSH. Çfarë pret nga parlamenti shqipëtar në këtë fazë?

Knut Fleckenstein: Nuk pres asgjë nga kjo seancë. Siç e dimë të gjithë, PD nuk do të shkojë dhe kjo gjë nuk do funksionojë. Unë nuk e di se çfarë interesash fshihen pas kësaj, nëse procesi i Vetting-ut nuk vijon dhe shtyhet zbatimi i reformës në drejtësi. Por, unë di se ishte një përpjekje kaq e madhe për të gjithë, që të uleshin bashkë e të pajtoheshin për çdo fjalë të ligjeve dhe ndryshimeve kushtetuese dhe është tejet/ekstremisht për të ardhur keq që tashmë mungon uniteti për ta vazhduar. Por, unë vij nga jashtë dhe vetëm mund të them se ne pastaj do shtyjmë projektin, do shtyjmë negociatat e anëtarësimit dhe gjithçka tjetër. Do të isha i lumtur, nëse gjithësecili, sa më shpejtë, do të mendonte para së gjithash mbi detyrën e vet përkundrejt njerëzve e më pas për pushtetin dhe biznesin e tij.

RTSH: A do i konsideroni zgjedhjet legjitime nëse asnjë parti opozitare nuk regjistrohet në to?

Knut Fleckenstein: Sigurisht që nuk do të ishte e këndshme. Me siguri do jetë tepër e vështirë. Nuk do të tregojnë mbase një tablo reale të qytetarëve shqipëtarë, por ato janë legjitime. Po. Por nuk do të funksionojë për shumë kohë dhe jam i sigurtë, po ashtu, për këtë.

RTSH: Pse?

Knut Fleckenstein: Sepse shumë njerëz nuk patën shancin për të votuar për partinë e tyre, PD etj, dhe kjo do të krijojë probleme sigurisht. Por do të jenë legjitime!

RTSH: Ne do të shohim me zgjedhjet e Kavajës se si do të duken zgjedhjet e përgjithshme, meqënëse PD nuk merr pjesë, por ka thirrur për të protestë në ditën zgjedhore në Kavajë. A keni ndonjë mesazh për partitë pjesëmarrëse dhe jo-pjesëmarrëse në këto zgjedhje lokale?

Knut Fleckenstein: Sigurisht që çdo parti është e lirë të marrë pjesë, ose jo, në zgjedhjet lokale. Do të ishte mirë nëse ato mbaheshin në një atmosferë të mirë, ku të gjithë kanë ndjeshmërinë e sigurisë dhe çdo parti merr pjesë. Kam dëgjuar se mbase merr pjesë një kandidat i pavarur, që ishte i afërt me PD. Kjo funksionon, ashtu siç duket. Njerëzit do votojnë e nëse e gjejnë kandidatin e tyre në listë, do bëjnë shenjën aty dhe nëse nuk do e gjejnë, ata nuk do të vijnë. Ajo çfarë nuk funksionon këtu është protesta, organizimi i tubimeve për të dëmtuar ata që duan të marrin pjesë në zgjedhje, në këtë proces demokratik, për të shmangur ata që ta kryejnë këtë. Prandaj, unë them se protestat janë gjithmonë të lejuara, por në Gjermani, meqë ra fjala, nuk lejohen në ditën zgjedhore. Megjithatë, protestat mirëpriten, por ruani qetësinë dhe jini të përgjegjshëm. Kjo është me rëndësi për njerëzit në Shqipëri dhe vetkuptohet edhe për politikanët, të paktën për demokratët.

RTSH: A ka ndonjë hapësirë manovrimi për mazhorancën, për të dyja partitë në pushtet, për të biseduar, apo për të toleruar mbase disa prej shqetësimeve të opozitës, me qëllim që të jetë pjesëmarrëse në zgjedhje?

Knut Fleckenstein: Nga jashtë, nuk është e lehtë të kesh një opinion për këtë. E shoh problemin që ka PD. Ata druhen se zgjedhjet nuk janë përgatitur me të vërtetë, se rekomandimet e ODIHR nuk janë në fuqi dhe nuk kam dyshime se përbën shqetësim serioz. Por, në fund, nuk ka se si e çfarë të ndryshohet, kur s’ka parlament. Si mund ta trajtosh këtë? Tani dëgjova se janë dhënë edhe disa ditë shtesë dhe shpresoj se drejtuesit e partive do takohen për të gjetur zgjidhje. Por, nëse njëra palë thotë “ne nuk kemi besim tek kjo qeveri, por duam qeveri teknike” dhe pala tjetër thotë “po ne e kemi shumicën dhe do e shohim, nëse do ta kemi ende shumicën në parlament”, atëherë është shumë e vështirë që të gjendet rrugëzgjidhja ndërmjet tyre. Kështu që mbase ne, si institucione europiane, do na kërkohej për të marrë përsipër një lloj monitorimi, apo asistence, për të dhënë pak më shumë siguri e ndjesi të mirë edhe për opozitën, por nuk mund të bëj vlerësime nga këtu.

RTSH. A druheni për regres z. Fleckenstein, meqë ju merreni aktualisht dhe me Maqedoninë, a mendoni se vendi rrezikon të njëjtën gjëndje si Maqedonia sot, pas zgjedhjeve?

Knut Fleckenstein: Jo! Unë nuk shpresoj kështu, sepse jam mjaft i sigurtë që kryeministri aktual do të ikte, nëse do të humbiste zgjedhjet dhe do të fillonte opozitën. Kjo është dukshëm e pamundur për z. Gruevski. Së dyti, ka një dallim të madh mes dy situatave. Qeveria teknike në Maqedoni erdhi pas akuzave me dëshmi. Kishte kaseta të regjistruara e mund të dëgjoje mirë. Ndërkohë që më mungojnë dëshmitë për Shqipërinë, për një tufë akuzash që shpërndahen aktualisht në vend dhe që jam i sigurtë se nuk janë të gjitha të gabuara, por duhet patur diçka në duar, nëse do të bindësh partnerët.

RTSH: Akuza kryesore lidhet me drogën dhe ju si raportues, besoj se keni pasur mundësi të verifikonit të dhënat për këtë jo vetëm me qeverinë shqipëtare, por dhe autoritetet e tjera, kryesisht Italinë..

KF. Po isha në Romë e bisedova me policinë, me ata që merren me këtë atje.

RTSH: A janë korrekte të dhënat…?

Knut Fleckenstein: Po, besoj kështu, por problemi është se fushat e plantacioneve, që janë reduktuar me të vërtetë, kanë tani, siç e dimë të gjithë, rrisin bimë të ndryshme, me më shumë mundësi korrjesh brenda një viti, çfarë jep një shumë totale më të lartë për drogën në tërësi.

RTSH: Po dhe pyetja ime ishte, meqë ju i verifikuat këto akuza me të dhënat e autoriteteve italiane, jo vetëm të qeverisë shqipëtare, a i mbështesni vërejtjet e opozitës mbi këtë çështje?

Knut Fleckenstein: Po, po! I kuptoj ata, pasi ka më pak zona, por me të njëjtën sasi, së paku, apo ngjashëm, pasi nuk kam të dhëna tani. Por në parim, të dy palët kanë të drejtë, edhe ata që thonë ka më pak zona mbjellje, edhe ata që thonë se ka po aq prodhim, të paktën. Më kanë thënë se qeveria prej ca kohësh po i rishikon dhe është mjaft aktive për ta luftuar. Të gjitha këto mund të diskutohen për të parë se çfarë fshihet mbrapa në të vërtetë, nëse mund ta themi kështu, por italianët më thanë se ka progres të vogël.

RTSH: Dhe a mjfton ky informacion për të qënë të shqetësuar për përdorimin e parave të drogës në zgjedhje?

Knut Fleckenstein: Jo, në këtë drejtim nuk kam dëgjuar asgjë tjetër veç akuzave. Ato mund të jenë të drejta ose jo, unë nuk mund ta them dhe s’mund të mbroj njërën palë apo tjetrën si raportues. Mund të ketë probleme serioze, por duhen dëshmi për këtë.

RTSH: A do shkoni në Shqipëri para zgjedhjeve të përgjithshme, me apo pa z. Kukan?

Knut Fleckenstein: A mund të më thuash se kur mbahen zgjedhjet e radhës? Po do shkoj edhe një herë atje.

RTSH: A shkoni me ndonjë koleg tjetër nga PPE, apo vetëm?

Knut Fleckenstein: Jo do të jem vetëm atje, për një ditë, në fillim të qershorit, sepse do ta vizitoja kurdo vendin me Eduard Kukan, apo këdo tjetër, sigurisht kur ka diçka për të ndërmjetësuar, por nuk ka kërkësa për ndërmjetësime deri tani.

RTSH: Megjithëse nevojitet dialogu atje..

Knut Fleckenstein: Po, por dialogun mund ta bëjnë vetë ata, nëse e duan me të vërtetë.

RTSH: Besoni se ata nuk duan dialog? Të dy palët shprehen të gatshëm..

Knut Fleckenstein: Kështu duket, kur njëra palë thotë “veç po ike ti, unë vi të të them lamtumirë” apo ngjashëm, e tjetri thotë “eja e më thuaj ç‘të duash, por unë do qëndroj në postin tim”. Kjo nuk është shumë komunikuese!

Sicred