KRYEFAQJA » LAJME » Kulturë » Fjala “bir” në Italinë e Jugut në shek e III p.e.r

Fjala “bir” në Italinë e Jugut në shek e III p.e.r

Ne shekullin e dyte e te trete para eres se re ne Italine e Jugut, djalit i therrisnin “bir” njesoj si ne shqipen e sotme. Prof. dr. Mario de Matei thote megjithate se shembulli ne fjale i ngjashem edhe me gjetje te tjera, nuk mjafton qe te vertetohet vazhdimesia me e gjere e shqipes se sotme nga variantet antike te ilirishtes ose dialekteve te saj. “Elemente te tille jane deshmi e ngjashmerive mes gjuheve, por nuk vlejne per nje derivacion te plote te nje gjuhe nga ilirishtja” tha ai
Fakti qe eshte i pamjaftueshem sa dhe shune te tjere, do te duhej megjithate te strukturohej me shpjegime qe deri tani jane prezantuar si mungesa provash te shkrimit ne shqip
Albanologe e filozofe te rangut boteror kane vene re se asnje nga popujt e mbajtur themelues te civilizimit deri tani, nuk e ka treguar se kur kane ardhur shqiptaret ketu, thjeshte sepse shqiptaret kane qene gjithmone ketu. Kjo ka shkuar madje deri ne pohime qe gjuha shqipe te jete e ashtumbajtura gjuha e perbashket. “Kjo eshte nje teori qe eshte qarkulluar me deshire ne vitet ’70. Teorikisht ka mundesi qe kjo te vertetohet permes shkrimeve mesapike qe ishin nje nga fiset ilire, por nuk ka prova te mjaftueshme shkrimi te gjetura per krahasime historike” thotë Prof. dr. Mario de Matei.
Ne vend, studiuesit duken te hapur per te diskutuar objekte te reja shkencore. Prof. dr. Artur Sulo dekani i Fakultetit të Gjuheve te Huaja, thjotë se është dakort me tezat e reja qe qendrojne deri sa te dale ndonje teze tjeter qe mund ta zevendesoje ate. Prof. Dr Brikena Kacadej shefe e katedres se gjermanishtes, thote se e sheh te nevojshme studimin e tezave te reja sidomos kur jane ne interes te Shqiperise.

Sicred