KRYEFAQJA » LAJME » Bota » Fillon pelegrinazhi i Haxhillëkut në Mekë

Fillon pelegrinazhi i Haxhillëkut në Mekë

Miliona muslimanë kanë zbritur në Mekë në ditët e fundit, për pelegrinazhin vjetor të Haxhit të enjten. Pelegrinazhi sheh turmën të vizitojë malin Arafat, ku thuhet se profeti Muhamed është dorëzuar predikimin përfundimtar, për lutjen dhe meditimin. Në pelegrinazhin e këtij viti kanë ardhur dhe myslimanë shiitë nga Irani, të cilët bojkotuan haxhillëkun e vitit të kaluar, pas ngjarjeve tragjike në vitin 2015.
Më shumë se 100 mijë punonjës të sigurisë janë mobilizuar këtë vit, me qëllimin për të shmangur një tragjedi të ngjashme me atë të vitit 2015, gjatë së cilës u vranë rreth 2,300 persona. Gjatë Haxhillëkut, myslimanët e përkushtuar kryejnë një varg ritualesh fetare, përfshirë ecjen në drejtimin e kundërt me akrepat e orës rreth Qabesë, struktura në formë kubike në qendër të Xhamisë së Madhe të Mekës, që myslimanët besojnë se është vendi ku Profeti Ibrahim ndërtoi tempullin e tij të parë. Ata gjithashtu pinë uji nga pusi Zamzam, që besohet të ketë cilësi kuruese si dhe hedhin gurë në mënyrë simbolike ndaj djallit. Haxhillëku është një detyrim fetar që u kërkohet të gjithë myslimanëve ta kryejnë, të paktën një herë në jetën e tyre.

Sicred