KRYEFAQJA » LAJME » Euronews: Pesë prioritetet e Ramës

Euronews: Pesë prioritetet e Ramës

Rrjeti Euronews, vlerëson se Edi Rama ka shumë mundësi të jetë në krye të qeverisë edhe për 4 vjet, thekson 5 prioritetet me të cilat duhet të merret urgjentisht. Sipas Euronews këto prioritete janë: Pronat, Reforma në Drejtësi, lufta kundër drogës, eksodi i trurit dhe papunësia e lartë.
Pronat
Ka shumë dosje të hapura dhe të pazgjidhura. Vetë Rama e ka pranuar që çështja e pronave është një “lëmsh” që po del nga kontrolli. Për zgjidhjen e kësaj çështje, qeveria socialiste ka vendosur një fond prej 500 milionë eurosh, shumë që përdoret për kompensimin e pronarëve.
Drejtësia
Pastrimi i sistemit të drejtësisë, gjyqësorit dhe organit të akuzës nga elementët e korruptuar është një tjetër çështje që socialistët janë zotuar se do të përballen. Parlamenti miratoi ligjin e vettingut për gjyqtarët dhe prokurorët. Më shumë se 300 persona akuzohen si të korruptuar në këtë sistem. “Duhet të justifikojnë të ardhurat, pasi një pjesë e mirë e tyre kanë vendosur pasuri që s’mund të justifikohet. Gjithashtu duhet të provojnë që nuk kanë lidhje me krimin e organizuar si dhe do të testohen për aftësinë”, thotë Kryeministri Rama.
Droga
Përpjekjet në luftën kundër drogës kanë qenë të vazhdueshme, por të pamjaftueshme për të ndalur sidomos kultivimin e kanabisit, i lidhur drejtpërdrejtë me krimin e organizuar. Sipas Europol, Shqipëria është furnizuesi kryesor me hashash në vendet e Bashkimit Europian.
Eksodi i trurit
Sipas Instat, rroga mesatare mujore në Shqipëri është nën 460 mijë lekë. Nëse krahasohet me pagat në Itali dhe Greqi është shumë herë më e ulët dhe mjafton për të kuptuar se përse të rinjtë braktisin vendin.
Papunësia
Rreth një e katërta e të rinjve në Shqipëri janë pa punë. Në Gjermani vetëm 7 përqind e të rinjve të moshës nga 15 deri në 29 vjeç figurojnë të papunë, ndërkohë që mesatarja në bllokun e BE-së është 17.2 përqind.

Sicred