KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » Ekonomi, rriten ndjeshëm eksportet në 6 mujorin e parë

Ekonomi, rriten ndjeshëm eksportet në 6 mujorin e parë

Në gjysmën e parë të këtij vitit, kompanitë shqiptare eksportuan 158 miliardë lekë mallra në tregjet e huaja, duke shënuar një rritje vjetorë 18.3%. Të dhënat e Institutit të Statistikave për tregtinë me jashtë, tregojnë se vetëm gjatë muajit Qershor zgjerimi i eksportevë ishtë 17.8%, dukë vijuar rritjen dyshifrore për të gjashtin muaj me radhë. Sipas INSTAT, grupi kryesor që ka udhëhequr rritjen e eksportevë Made In Albania gjatë përiudhës Janar – Qërshor është ai i mineralevë, lëndë djëgësë dhë energji elektrikë, po ashtu në rritjë janë dhe materialet e ndërtimit dhë metalet. Ndërkohë grupi i “tekstileve dhe këpucëve” ka humbur rtimin e rritjes, duke reflektuar efektet e kursit te këmbimit. Referuar të dhënave të INSTAT eksportet e tekstileve dhë këpucëve u zgjeruan më 9.3% në gjashtë muajt e parë, por në muajin qershor rritja ishtë më pak së 4%, një vlerë e ulët kjo krahasuar më rritjen dyshifrore të disa muajvë me radhë të këtij grupi. Ndërkohë, INSTAT raporton edhe rritje të importeve me 4.7% në gjysmën e parë të vitit, ç’ka ka ndikuar në uljen e deficitit tregtar.

Sicred