KRYEFAQJA » LAJME » Dita ndërkombëtare kundër HIV-AIDS
Vala e epidemisë se gripi zbulon tre rastet e reja me HIV AIDS për 2017-ën. Rastet janë kapur në spitalin universitar "Shefqet Ndroqi" në Sauk dhe konfirmohen edhe nga ISHP. Marjeta Dervishi, mjeke epidemiologe në ISHP i tha RTSH se "Këta janë persona që i përkasin grupmoshës më aktive, 25-45 vjeç . Nuk është çudi, një person me hiv aids mund të preket nga sëmundje të tjera si çdo njeri. Por në këtë rast nuk bëhëj fjalë për grip. Këto ishin raste që kishin probleme të pneumonisë atipike" tha ajo. Viti që lamë pas u mbyll me 126 raste të reja të AIDS-it, por ajo që po shqetëson më shumë specialistët është fakti i rritjes së vdekshmërisë së këtyre personave për shkak të kapjes së sëmundjes në stade shumë të avancuara. Nga 17 vdekje në 2016, 10 ishin raste te reja."Pjesa më e madhe e rasteve zulohen nga raportimet e klinikave dhe jo nga testimet vullnetare. Nëse do të kishim testime vullnetare do të thotë që do të kishim diagnozë të hershme të infeksionit HIV.Por ne fatkeqësisht kemi 60 përqind të rasteve që vijnë në stadin ADIS, një stad i infeksionit HIV dhe për më tepër kemi shumë raste që vijnë në një stad shumë të vonë, në një stad me një përgjigje imunitare shumë të ulët, që do të thotë se vë në pikpyetje ecurinë e infeksionit hiv dhe mund të shkojë deri ne vdekje" thotë mjekja Dervishi. Viti 2016 shënoi 17 vdekeje ku 10 prej tyre ishin raste të reja, pra të diagnostikuara në 2016, por ne kemi dhe raste të cilat kanë zgjedhur që me vullnetin e tyre të ndërpresin terapinë dhe unë mendoj se problemi më i madh mbetet stigma" shton Marjeta Dervishi, mjeke epidemiologe në ISHP. Një 34 vjeçare nga Vlora dhe dy meshkuj nga Lezha 36 dhe 45 vjeç që u diagnostikuan vetëm në fund të nëntorit të shkuar, humbën jetën në dhjetor për shkak të avancimit të sëmundjes. Specialistët bëjnë thirrje për disa testime pasi një diagnoze e hershme jo vetëm që shpëton jetë, por zvogëlon mundësinë e infektimit të të tjerëve.

Dita ndërkombëtare kundër HIV-AIDS

Më 1 dhjetor, Ditën Botërore kundër HIV-AIDS (SIDA), Shqipëria u bashkohet vendeve të mbarë botës, për të luftuar “Sëmundjen e shekullit”. E vendosur që në vitin 1988, 1 dhjetori i çdo viti është një ditë reflektimi dhe përpjekjesh, jo vetëm për të ndihmuar njerëzit e prekur nga virusi HIV, por edhe për t’u angazhuar në luftën kundër përhapjes së mëtejshme të këtij virusi vdekjeprurës. Në Shqipëri, i sëmuri i parë me SIDA është konstatuar në vitin 1993. Që nga ajo kohë e deri tani janë regjistruar afro 800 persona, mbi 140 e të cilëve kanë humbur jetën. Ekspertë të sëmundjeve infektive vlerësojnë se ndonëse gjatë 5 viteve të fundit është vënë re një tendencë për rritje të numrit të rasteve, falë trajtimit mjekësor është bërë e mundur që të ulet vdekshmëria e të sëmurëve. Ata vazhdojnë të bëjnë thirrje për rritjen e kujdesit shëndetësor si dhe testimit vullnetar. Sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë, rreth 35 milionë njerëz në mbarë botën jetojnë me virusin HIV, ndërsa 1.5 milion kanë humbur jetën për shkak të sëmundjeve që lidhen me të.

Sicred