KRYEFAQJA » LAJME » Dita Botërore e Ujit, shqiptarët jo shumë të ndërgjegjshëm
Më 1 shkurt nis Reforma e Ujit

Dita Botërore e Ujit, shqiptarët jo shumë të ndërgjegjshëm

Dita Botërore e Ujit e gjen Shqipërinë me një ndërgjegjësim jo të mjaftueshëm në lidhje me trajtimin e ujit si pasuri kombëtare. Një pjesë e konsiderueshme e popullatës ende nuk e trajton ujin si diçka me vlerë duke e shpërdoruar atë, ndërsa në shumë rajone të vendit uji nuk ofrohet në sasinë dhe cilësinë e duhur. Shumë familje shqitare, prej vitesh përjetojnë furnizimin me ujë me orare dhe sasi të kufizuar. Nndonëse konsiderohet si vendi i dytë në Europë për pasuritë ujore për frymë, koha e furnizimit me ujë në Shqipëri është 12 orë, ndërsa përsa i përket cilësisë jo gjithmonë ai ofrohet higjenikisht i pastër. Shkaku kryesor është rrjeti i amortizuar dhe ndërhyrjet e paligjishme. Në disa zona, kryesisht ato nformale, banorët kanë hapur puse dhe furnizohen me ujë të pakontrolluar.
Në mesin e vitit 2015 kryeministri i vendit Edi Rama paralajmëroi nisjen e një reforme të thellë në sektorin e furnizimit me ujë që sipas tij, do të ishte reformë strukturore dhe do të bazohej në avantazhin e madh që krijoi reforma administrative territoriale në 61 njësive të reja vendore.  Megjithë rezultatet e kësaj reforme, o[pinioni vlerëson se to nuk janë mbresëlënëse si reforma e ndërmarrë në energjitikë.

Sicred