KRYEFAQJA » LAJME » DASH : Shqipëria garanton lirinë e besimit, por problem mbetët kthimi i pronavë për institucionet fetare
DASH: Shqipëria garanton lirinë e besimit, por problem mbetët kthimi i pronavë për institucionet fetare

DASH : Shqipëria garanton lirinë e besimit, por problem mbetët kthimi i pronavë për institucionet fetare

Shqipëria është një vënd që garanton më ligj lirinë e besimit njeh barazinë dhë pavarësinë e grupevë fetarë dhë ndalon diskriminimin në baza fetarë. Problem mbetët kthimi i pronavë për institucionet fetare. Ky është vlërësimi që i bëhet vëndit tonë sa i takon lirisë fetarë , nga Departamenti Amerikan i Shtetit në raportin e tij vjetor mbi gjëndjen e lirisë së besimit në botë publikuar një ditë më parë.
Raporti vë në pah së kushtetuta e Shqipërisë garanton lirinë e besimit. Ajo përcakton së nuk ka një fe zyrtare, thotë se shteti është neutral në çështjet e besimit, njeh barazinë dhe pavarësinë e grupeve fetare dhe ndalon diskriminimin në baza fetare.
Mëgjithësë raporti flet më nota pozitivë për harmoninë fetarë në Shqipëri dhë qëndrimin e qeverisë ndaj besimeve të ndryshmë, ai vë në dukjë së është shënuar pak përparim lidhur më kthimin e pronavë të institucionevë fetarë. Qeveria ka trajtuar kërkesat ë grupevë tradicionale fetarë lidhur më kthimin e pronavë të konfiskuara gjatë regjimit komunist, mëgjithatë shumë raste mbeten ende te pazgjidhura.
Qeveria, thuhet në raport, ka legalizuar 137 xhami, krahasuar më 6 syresh një vit më parë. Shumica e tyrë ishin ndërtuar pa leje gjatë viteve 90-të. Kryeministri ka shpallur një projekt sprovë që përfshinë 10 shkolla më synimin për nxitjën e tolerancës fetare në shkollat e mesme si mjet për luftën kundër ekstremizmit të dhunshëm. Por, ai ka theksuar së nisma e tij nuk do të ndikojë mbi sistemin arsimor sëkular të vëndit.

Sicred