KRYEFAQJA » LAJME » Bruksel, NATO diskuton për financat dhe luftën kundër terrorizmit

Bruksel, NATO diskuton për financat dhe luftën kundër terrorizmit

Zhvillohet të enjten në Bruksel takimi i krerëve të shteteve dhe qeverive të vendeve anëtare të NATO-s. Sikurse njofton gazetarja e RTSH Denada Shkodrani, dy do të jenë çështjet që do të diskutohen nga krerët e shteteve dhe qeverive të vendeve anëtare të NATO-s, në takimin special të aleancës në Bruksel. Ndarja e përgjegjësive financiare për të përmbushur detyrimin prej 2 përqind të GDP dhe koordinimi i luftës kundër terrorizmit.
Delegacioni shqiptar kryesohet në këtë takim nga kryeministri Rama dhe ministrat Bushati dhe Kodheli. Parashikohet që tre do të jenë fjalimet krysore të këtij takimi, ai i Presidentit Tramp, Kreut te Aleances Stoltenberg dhe Kancelares Merkel.
Protokolli i takimit ka parashikuar që krerët e shteteve dhe qeverive të vendeve anëtare të Aleancës së Traktatit të Veriut do të priten nga Mbreti Filip i Belgjikës dhe nga sekretari i përgjithshëm i aleancës, Jens Stoltenberg. Takimi përkon me dorëzimin nga Belgjika të selisë se re të aleancës, një kompleks që i është përshtatur nevojave të cilat lindën nga ndryshimet që Aleanca ka pësuar prej vitesh, ndërsa së shpejti ajo bëhet një organizate me 29 anëtarë.
Me një cermoni të veçantë, në selinë e re të NATO-s do të vendosen 2 memoriale që përkojnë me ngjarjet më të rëndësishme që prej krijimit të saj. Një pjesë e murit të Berlinit që do të zbulohet nga kancelarja Merkel dhe një memorial që përkujton 11 Shtatorin 2001 në SHBA, që do të zbulohet nga Presidenti Tramp.
Ndërkohë, sië njoftoi dhe sekretari i përgjigjshëm Stoltenberg në një komunikim me mediat, takimi i së enjtes i krerëve të shteteve dhe qeverive të vendeve anëtare të NATO-s do të demonstrojë aftësinë e aleancës për të ndryshuar. Zoti Stoltenberg gjithashtu theksoi se parlamentet e 28 vendeve anëtare kanë ratifikuar anëtarësimin e Malit të Zi në NATO, duke e konsideruar këtë një hap përpara për stabilitetin në Ballkanin Perëndimor.
Shqipëria, e anëtarësuar në organizatë në 1 Prill të 2009-ës, është një nga vendet më kontributore në misionet paqeruajtëse të saj me angazhimin për të rritur nga viti në vit kapacitetet për mbrojtjen dhe luftën kundër terrorizmit.

Sicred