KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » BQE: Euro vijon të mbetet e fortë në Ballkan
BQE: Euro vijon të mbetet e fortë në Ballkan

BQE: Euro vijon të mbetet e fortë në Ballkan

Ndikimi ndërkombëtar i euros, është bazë e një studimi të zhvilluar nga Banka Qëndrore Europiane. Duke u ndalur në Ballkanin jugperëndimor paratë e gatshme në euro janë ende të përhapura në Shqipëri, Kroaci, ish Republikën Jugosllave të Maqedonisë dhe Serbi. Rezultatet nga studimet sugjerojnë se agjentët në rajon vazhdojnë të preferojnë para në euro për arsye që lidhen kryesisht me besimin edhe pse pas krizës financiare botërore dhe krizës së borxhit të eurozonës, besimi në euro ka rënë .
Euroizimi jozyrtar është një element i spikatur i sistemeve bankare në shumicën e vendeve kandidate dhe potencialisht kandidate për në BE, në veçanti Shqipëri, Bosnje dhe Hercegovinë, ish-Republikën Jugosllave të Maqedonisë dhe Serbisë. Por ky Euroizimi jozyrtar sipas Bankës Qëndrore Europiane, është një rrezik për stabilitetin financiar në rast të luhatjeve të papritur dhe të konsiderueshme të kursit të këmbimit dhe kufizon hapësirën e manovrimit të politikës monetare. Disa shtete mes tyre edhe Shqiperia po punojnë për përgatitjen e kornizave të politikës monetare për të lehtësuar këtë rrezik duke siguruar stabilitetin nominal të kursit të këmbimit. Për më tepër, euroizimi pengon transmetimin e impulseve të politikës monetare dhe kështu kufizon efektivitetin e saj thuhet në publikimin e Bankës Qendrore Europiane.

Sicred