KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » BERZH shprehet për axhendë të gjerë mbështetjeje në Ballkanin Perëndimor
BERZH shprehet për axhendë të gjerë mbështetjeje në Ballkanin Perëndimor

BERZH shprehet për axhendë të gjerë mbështetjeje në Ballkanin Perëndimor

Edhe pse nuk është deklaruar me pritmëritë e takimeve të tjera, Samiti i Triestes i cili nis pas pak ditësh, ka projektuar të vendose disa struktura të konsideruara të nevojshme për procedimin e ndërlidhjes dhe investimeve mes vendeve në rajonin e Ballkanit. Banka Europiane për Rindërtim e Zhvillim duke bërë të ditur mbështetjen e saj për Samitin e katërt të nismës së Berlinit, eshtë deklaruar e vendosur të shkojë përtej këtij zhvillimi të infrastrukturës fizike me mbështetjen për integrimin në fusha më të gjera të aktivitetit ekonomik.
Fokusi i BERZH këtu do të jetë në promovimin e axhendës së butë të ndërlidhjes – duke ndihmuar në krijimin e lidhjeve midis tregjeve, forcimit të lidhjeve tregtare dhe përmirësimit të klimës së biznesit. “Integrimi i mëtejshëm ekonomik i Ballkanit Perëndimor është thelbësor për zhvillimin ekonomik të rajonit pasi vazhdon të përgatisë lidhje më të ngushta me Bashkimin Evropian”, eshte shprehur Presidenti i BERZH për Politikë dhe Partneritete.
BERZH po punon në të gjithë rajonin për të promovuar reformat dhe po përgatit një Memorandum Mirëkuptimi me Bosnje dhe Herzegovinën mbi bashkëpunimin për të forcuar mjedisin e biznesit pas nënshkrimit të marrëveshjeve të ngjashme për të përmirësuar klimën e investimeve me Shqipërinë dhe Serbinë dhe zhvillimin e sektorit privat në Kosovë.
Gjatë Samitit të Triestes, një nga zyrtarët e lartë të BERZH Pierr Heilbronn do të kërkojë gjithashtu një forcim të platformave për zhvillimin e ndërmarrjeve të vogla dhe të mesme (NVM) për krijimin e vendeve të punës.
BERZH është një nga investitorët më të mëdhenj institucionalë në Ballkanin Perëndimor, me financim kumulativ për rajonin afërsisht 10 miliardë euro dhe me projekte me vlerë afërsisht 1 miliardë euro në vit gjatë viteve të fundit. Në kontekstin e integrimeve rajonale më të mëdha të Ballkanit Perëndimor, BERZH është e përkushtuar të mbështesë Ballkanin Perëndimor të Forumit të Investimeve të Dhomave Rajonale me Dhomat e Tregtisë nga i gjithë rajoni, per te cilin do te kërkohet krijimi i një Sekretariat të Përhershëm të bazuar në Trieste, per të promovuar Ballkanin Perëndimor si një destinacion të përbashkët investimi.
Një fokus fillestar i Sekretariatit të CIF do të jetë krijimi i një Platforme Rajonale të Investimeve, të cilën BERZH po kërkon të nisë zyrtarisht në BERZH-in e ardhshëm të Forumit të Investimeve të Ballkanit Perëndimor në Londër në shkurt të vitit 2018. Platforma e Investimeve do të ofrojë një dritare të vetme për Investitorët e huaj në Ballkanin Perëndimor dhe lehtësojnë dialogun ndërmjet sektorit privat dhe qeverive në identifikimin dhe tejkalimin e pengesave për të bërë biznes në rajon.

Sicred