KRYEFAQJA » LAJME » Barometri Ballkanik 2017: Papunësia shqetësimi kryesor, rritet ankthi për korrupsionin
Barometri Ballkanik 2017: Papunësia shqetësimi kryesor, rritet ankthi për korrupsionin

Barometri Ballkanik 2017: Papunësia shqetësimi kryesor, rritet ankthi për korrupsionin

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (KBR) prezantoi sot në Bruksel, Barometrin e Ballkanit 2017.(BB), një studim vjetor i opinionit të qytetarëve dhe komuniteteve të biznesit mbi situatën në rajon.
“Ndërsa ka prova të mëtejshme të rimëkëmbjes ekonomike në një numër ekonomish më të mëdha të rajonit, papunësia mbetet shqetësimi kryesor. Me keqardhje, Barometri nxjerr në pah ankthin gjithnjë në rritje mbi korrupsionin; në BB 2015, 15% e vlerësuan korrupsionin si një nga problemet kyçe për rajonin. Numri ishte deri në 27% në 2016 dhe tani është 32% “, tha Sekretari i Përgjithshëm i KBR, Goran Svilanoviç.
“Një rishikim i performancës ekonomike nga ekonomitë e rajonit ka sjellë një opinion gjithnjë e më optimist për të ardhmen, i cili duhet të forcohet nëpërmjet veprimeve vendimtare të qeverisë. Nuk është lajm fakti që rajoni ka shumë punë për të bërë, por shpresa jonë është që gjetjet e Barometrit do të ndihmojnë në caktimin e agjendës që do të nxisë në fund të fundit rritjen e mëtejshme në rajon, veçanërisht duke pasur parasysh zbatimin e zonës ekonomike rajonale të përgatitur nga KBR-me Planin e Veprimit, të cilin udhëheqësit e rajonit miratuan në Trieste këtë verë “, shtoi Svilanoviç.
Pavarësisht mbështetjes imagjinare për integrimin evropian, vazhdon të jetë një skepticizëm i përhapur në lidhje me perspektivat e pranimit afatshkurtër dhe afatmesëm të rajonit, ku 23% e të anketuarve thonë se besojnë se anëtarësimi në BE nuk do të ndodhë kurrë, tregon Barometri.
Maciej Popowski, Zëvendësdrejtori i Përgjithshëm për Politikat e Fqinjësisë Evropiane dhe Zgjerimin përsëriti gatishmërinë e Bashkimit Evropian për të vazhduar mbështetjen për zgjerimin e Bashkimit, siç është shprehur në mesazhet vokale të Presidentit të KE Junker për ekonomitë e Ballkanit Perëndimor. “Është gjithmonë mirë tw njohwsh mendimet e qytetarëve dhe komunitetit të biznesit në rajon. Tani shohim se zhvillimet pozitive sigurojnë mjedis për optimizëm. Samiti i Triestes ishte një tjetër përforcues, pasi ai mundësoi punën e përbashkët të BE-së dhe rajonit dhe kjo rezultoi në Zonën Ekonomike Rajonale, Traktatin e Transportit etj. ” tha ai.
Duke paraqitur gjetjet kryesore të qëndrimeve, përvojave, aspiratave, perceptimeve dhe pritjeve në të gjithë ekonomitë e Ballkanit Perëndimor, Vladimir Gligorov, Konsulent i Ekspertëve dhe Hulumtues i GfK në Institutin e Vienës për Studime Ekonomike Ndërkombëtare theksoi se njerëzit e biznesit vazhdojnë të luftojnë me atë që ata e shohin si një sistem i komplikuar tatimi dhe një mjedis biznesi jo miqësor shoqëruar me një sistem të paparashikueshëm ligjor. “62% e biznesmenëve në rajon e perceptojnë shumë të vështirë ose të vështirë për të filluar një biznes privat në vendin ku banojnë. Më shumë se gjysma e tyre (51%) besojnë se përmirësimi i rrugëve do të kishte efektin më pozitiv në biznesin e tyre. Ndërsa 56% e të anketuarve pajtohen se qeveria merr parasysh nevojat e tyre, por vetëm në një masë të kufizuar, është pozitive që regjistrohet rënia e numrit të të anketuarve që ndjehen të injoruar nga autoritetet (deri në 30% nga 38% në 2015 )” tha Gligorov.
Balkan Barometwr 2017, është organizuar nga KBR në bashkëpunim me Qendrën Europiane të Politikave (EPC) – një ngo e pavarur. Pjesëmarrësit e panelit të panelit BB 2017 përfshinë edhe Vedran Dzihiç, bashkëdrejtor i Qendrës për Studime të Avancuara, Evropa Juglindore dhe Ligjërues i Lartë në Institutin për Shkenca Politike, Universiteti i Vjenës; Nikica Mojsoska Blazhevski, Dekan, Shkollën e Ekonomisë dhe Menaxhimit të Biznesit në Shkup; Jesper Johnson, OECD SIGMA; Mark Vasic, Menaxher i Lartë për Çështjet Rregullatore Ndërkombëtare, Deutsche Telekom AG; Davor Dubravica, Kryetar i Iniciativës Rajonale kundër Korrupsionit; dhe Orhan Usein, Udhëheqës i Ekipit të Projektit të RCC për Integrimin e Romëve 2020; dhe Corina Stratulat, i EPC, moderator i panelit.
Barometri i Ballkanit (BB) është një anketim vjetor i kryer nga KBR dhe i kryer nga GfK, duke mbledhur dhe analizuar të dhënat nga qytetarët dhe bizneset e rajonit në një sërë fushash tematike si punësimi, tregtia, investimet, korrupsioni etj. 8000 qytetarë dhe 1600 kompani.

Sicred