KRYEFAQJA » LAJME » Ekonomi » Bankat Shqiptare dhe kursimtarët shqiptarë, vështrim në një vit

Bankat Shqiptare dhe kursimtarët shqiptarë, vështrim në një vit

Banka e Shqipërisë, që prej shtatorit të vitit 2011 po ndjek një politikë lehtësuese monetare (uljen e kostos së parasë), duke e reduktuar normën bazë. Por kjo nuk ka dhënë efekt në zgjerimin e kredisë. Politika monetare është konsumuar në favor të zgjerimit të huadhënies, por kërkesa për kredi për investime dhe konsum nuk është rritur aq sa ka nevojë zhvillimi ekonomik i vendit. Megjithatë bankat janë rritur së bashku me fitimet e tyre.

Ulja 18 herë e normës bazë të interesit (instrumenti përmes së cilit Banka e Shqipërisë ndikon indirekt tregjet financiare) gjatë 6 viteve të fundit, ka ndikuar më shumë në largimin e kursimeve me afat nga bankat, por z. Brumbulli vlerëson se kursimtarët i vlerësojnë bankat si institucionet më të besueshme për t’iu besuar kursimet e tyre

Thënia se “sistemi bankar nuk arrin të rritet më shumë se ekonomia e vendit” duket se nuk ka shumë vend sa i përket bankave tregtare shqiptare, nisur edhe nga treguesit e arritur prej tyre në një vit kur edhe ekonomia ka tregues të kënaqshëm.

Sicred
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com