KRYEFAQJA » LAJME » Kulturë » Apoloni, rikthehen vizitat në “Vilën e Athinasë”

Apoloni, rikthehen vizitat në “Vilën e Athinasë”

Mozaiku i Vilës së Athinasë është një aset brenda parkut arkeologjik të qytetit antik të Apolonisë, ende i pa studiuar. I përket periudhës helenistike të shekullit të III-të para krishtit dhe është i dominuar nga figura gjometrike dhe floreale.

Monumenti i “ Vilës së Athinasë” është zbuluar nga një ekspeditë ruso- shqiptare, zhvilluar në vitet 1958- 1960, por prej 20 vitesh ka qenë i mbyllur, dhe vetëm së fundmi ai është hapur dhe specialistet e vlerësojnë të viziueshëm.

Apolonia, themeluar rreth fillimit të shek të IV p.e.s., pas Dyrrahut, ishte qyteti më i rëndësishëm në pellgun e Adriatikut, ndaj dhe zgjon gjithnjë interes për t’u vizituar. Por për ata që e kanë të pamundur t’a vizitojnë fizikisht Apoloninë, nëpër këtë park të rëndësishëm arkeologjik, gjithsekush, shumë shpejt mund të bëjë një tur virtual.

Sicred
WP Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com