KRYEFAQJA » LAJME » Reportazhe

Reportazhe

Qyteti im – Në Zhulat

 Kronikat e vjetra për fshatin Zhulat dikur e përmendin atë me emrin Julius. Historiani turk, Evlia Çelebi, shkruan se Zhulati ndodhet në një zonë të thellë malore, ka 200 shtëpi të vendosura pranë një fortifikimi natyror tepër mbrojtës. “Shpatet e maleve dhe kodrave përreth tij ishin të mbuluara me vreshta. …

Më shumë

Qyteti im “Në Lezhë me mjeshtrat e instrumenteve foklorike”

instrumenta popullore

Rrethinat e Lezhës kanë një folklor të pasur. Në dasma e gostira këndohen këngët e kreshnikëve dhe balada të qëmotshme. Por sa e vështirë është të kultivosh instrumentet, veshjet tradicionale, artizanatin? Janë ende disa burra e gra, që përpiqen çdo ditë ta mbajnë gjallë dashurinë për folklorin. Të thjeshtë deri …

Më shumë

Qyteti im “Tirana e vjetër”

Edhe pse qyteti i Tiranës ka një histori modeste në krahasim me shumë kryeqendra europiane, Tirana është shembulli tipik i një strukture mikse midis detit, malit dhe një trashëgimie kulturore ilire, romake, bizantine si dhe një atmosferë orientale mes elementëve ballkanikë dhe modeleve urbane të zhvilluara, midis disiplinës  dhe autoritarizmit …

Më shumë

Qyteti im – Veshjet Popullore

Veshjet popullore, janë pa dyshim një nga manifestimet më të fuqishme të kulturës tradicionale. Ato janë trashëguese e transmetojne kaq shumë elementë që nga lashtësia e deri sot. Ashtu si veglat e punës, banesa, ushqimi edhe veshjet konsiderohen ndër gjerat e rëndësishme në jetën tonë të përditshme. Përpjekjet e para …

Më shumë