KRYEFAQJA » LAJME » Kulturë (Faqe 59)

Kulturë

Panairi i 11 i trashëgimisë kulturore dhe artizanatit në Gjirokastër

Panairi i 11 i trashëgimisë kulturore dhe artizanatit në Gjirokastër

Panairi i 11 i trashëgimisë kulturore dhe artizanatit i çelur në qytetin e Gjirokastrës ka përfshirë rreth 40 mjeshtra të punimeve të traditës nga mbare vendi. Ata kanë ekspozuar prodhimet karakteristike në Pazarin e gurtë duke risjellë edhe një herë në vëmendje traditën e punimeve në gur të skalitur, drugdhendje, …

Më shumë

Judelewicz: Kërkoj diçka midis dramës dhe humorit të zi sepse popujt ballkanike janë kështu

Judelewicz: Kërkoj diçka midis dramës dhe humorit të zi sepse popujt ballkanike janë kështu

Ekziston gjithnjë një pasqyrë e dyfishtë mes mënyrës si e shohim veten dhe si na shohin të tjerët. Kjo vlen sidomos për kinemanë që vjen nga Ballkani, ndërsa producentet europianë presin të shohin ngjyresa alla Kusturica, Ballkani lëviz totalisht në një tjetër dimension. Në Ballkan Film Market sot kineastë nga …

Më shumë

Kriza e kinemasë europiane për publik dhe distribucioni

Kriza e kinemasë, europiane, për publik, dhe distribucioni

Kinemaja europiane, përfshi dhe atë ballkanike është, prej së paku një dekadë, në krizë për publik. Mungesa e rrjetit të kinemave indipendente, mungesa e distributorëve të specializuar në vendet ballkanike dhe përmbytja e tregut nga filmat amerikanë, në një farë mënyre e kanë larguar shikuesin nga pasioni për filmat europianë. …

Më shumë

Balkan Film Market: Si të prodhojmë filma me partnerët europianë?

Balkan Film Market: Si të prodhojmë filma me partnerët europianë?

Si mund të prodhosh filma në partneritet me vendet europiane? Ka qenë kjo pyetja kryesore së cilës janë munduar ti japin përgjigje përfaqësues të fondeve më të rëndësishëm të filmit të cilët ishin të pranishëm në Balkan Film Market. Si strukturohen bashkëproduksionet, si procedohet me financimet publike dhe çfarë po …

Më shumë