KRYEFAQJA » LAJME » Kulturë (Faqe 100)

Kulturë

“Quhem Ballkan”, festivali i leximit skenik sjell vepra bashkëkohore ballkanase

quhem ballkan, ema andrea, leximi skenik, festival ballkanas, goran stefanofski, teater

Një formë e re e njohjes së dramaturgjisë është sjellë nga festivali “Quhem Ballkan” nën drejtimin e aktores dhe regjisores Ema Andrea. Dramaturgjia bashkëkohore ballkanike ka ardhur përmes aktorëve të njohur të skenës në Teatrin Kombëtar dhe atë Eksperimental në Tiranë. Ata kanë prezantuar në formën e leximit skenik, të …

Më shumë

“Thesare të shpëtuara” ekspozohen në Muzeun Historik Kombëtar

Është zgjedhur 29 shtatori, dita kombëtare e trashëgimisë kulturore, për çeljen e ekspozitës “Thesare të shpëtuara” në Muzeun Historik Kombëtar. Është fjala për rreth 476 objektet ikonografike dhe dekorative të sekuestruara tre vjet më parë, ndërkohë që ato vijnë para publikut të regjstruara, kataloguara dhe kartelizuara nga një staf profesionistësh …

Më shumë

Tinguj Dada në Tiranë

dada, dadaism, dada ne tirane, poeteka, lajme kulture

Dadaistet ishin antiteza ndaj një shoqërie të korruptuar dhe kompromentuar thuajse në të gjitha nivelet. E lindur si një rrymë letrare dhe artistike kundra dëshpërimit të përgjithshëm të botës në Luftën e Parë Botërore, Dadaismi, Surrealizmi dhe Futurizmi u bënë qëndresa dhe frymezim për një shoqëri që i bënte oponencë …

Më shumë